Heb ik een noodpakket in huis?

Een leuke vraag kwam er mijn inbox binnen: heb ik – als minimalist – wel een noodpakket, noodvoorzieningen of een bepaald rantsoen in huis voor als er geen (gezond) kraanwater meer uit de kraan komt, er geen gas meer is om te verwarmen of als de elektriciteit ineens (een paar uur, een dag, langer) uitvalt?

Het simpele antwoord is: nee, niet echt.

Nood = nodig?

Ik heb geen extra flessen water in de kelder staan. Geen kaarsen, anders dan die paar waxinelichtjes die ik toch wel heb en gewoon gebruik als sfeerverlichting. De EHBO-trommel kan ik in het donker vinden, maar dat is geen bewuste keuze geweest. We hebben hout in huis waar we een paar dagen mee zouden kunnen stoken – maar ook dat is er omdat we de open haard aandoen gezellig vinden. Niet als noodvoorziening.

Rantsoenen heb ik al helemaal niet. Ik heb familieleden die de hele straat nog weken te eten zouden kunnen geven met hun snacklades, voorraadkasten, kelderkast, groenteschuur enzovoorts, maar wij niet. Ik vind een grote voorraad zonde van de ruimte, niet-praktisch en het leidt in mijn ogen vooral tot weggooien van over-de-datum-producten. Toch staat er altijd wel wat en ligt er eigenlijk altijd wel wat in de vriezer, dus omkomen van de honger zullen we ook echt niet… binnen een paar dagen dan.

Een minimalist doet over het algemeen niet aan producten “voor het geval dat” en je houdt meestal ook de spullen niet die je zelden tot nooit gebruikt. Of waarvan je niet weet óf je ze ooit zal gebruiken. Daar vallen noodspullen en rantsoenen in principe ook onder.

Is dat onverantwoord?

Ik moet zeggen dat ik er nog nooit echt over nagedacht hebt. De enige keer dat we geen water hadden was toen we met de vorige verbouwing bezig waren. We wisten dat dit eraan zat te komen en hebben even op flessenwater geleefd. Maar de vraag zette me wel aan het denken: hoe groot is de kans dat zoiets gebeurt?

Een elektriciteitsstoring gebeurt elk jaar wel een keertje, maar ik kan me niet herinneren dat dat ooit langer heeft geduurd dan een paar uur. En dan was het even ongemakkelijk, maar geen ramp. Met een dikkere trui en een paar dekens redde je het prima. Die heb je ook wel in huis als minimalist. Water vind ik wel een ander verhaal. Stopt de kraan, dan moet ik naar de super voor flessen water. Is die om de één of andere reden gesloten, dan hebben we wel een probleem.

Verder moet ik toch vooral denken aan “Amerikaanse toestanden”. Als je daar in de outback leeft, met de wilde en ruige natuur om je heen en geen telefoon-bereik kan de situatie heel anders zijn. Ik zie dan ook geen nut in een noodpakket met batterijen, een zaklamp, blikvoer, stapels cash geld, antibacteriële sprays, thermal doeken, maskers, touw, telefoonladers op batterijen, EHBO-koffers etcetera.

Dus nee, hier geen speciale noodpakketten of zelfs maar een paar blikken soep extra om (koud!) op te lepelen als er een ramp gebeurt. Naïef? Onverantwoord? Maak gerust andere keuzes! Wat ik wel ga doen: een 6-pack bronwater in de kelder zetten. Gewoon, voor het geval dat 😉

Heb jij een noodpakket samengesteld of speciale voorzieningen getroffen voor tijdens noodsituaties?

xAnja

Fotocredits: Erik Kroon