Minimaliseren in de keuken: dit zijn mijn 7 pannen

Toen ik anderhalf jaar geleden in een particulier vakantiehuisje de lades opentrok, was de hoeveelheid potten en pannen verbazingwekkend. Ik denk dat er zeker 20 stuks aanwezig waren in het vier-persoonshuisje. Zoveel heb ik er absoluut niet, en ik denk ook niet dat je er zoveel nodig hebt.

Misschien ben je bezig met je uitzet, ga je binnenkort je keuken verbouwen of wil je gewoon af van die overvolle lades. Dan is dit artikel geschikt voor jou, maar laat me er wel één grote disclaimer bij zetten: de hoeveelheid pannen wordt uiteraard bepaald door jou: door de grootte van je gezin / huishouden, door je kookkunsten en de maaltijden die je regelmatig bereid.

Ik heb gemerkt dat ik met onderstaand lijstje de dagelijkse gerechten (alles van een eitje bij het ontbijt tot het gewone avondeten) prima kan maken met deze pannen. En toen ik afgelopen december voor 9 mensen vijf gangen (inclusief kinderopties) kookte, kwam ik óók uit met deze set.

Mijn pannen

1 en 2 – Kookpannen, maatje M en S

Ik heb twee kookpannen van een set die eerst drie pannen bevatte, maar waarvan de grootste ehmmm… een culinair avontuur van mijn vriend niet heeft overleefd 😉 Dat is geen ramp gebleken; we missen de grootste pan helemaal niet. Je kunt dus prima mij de kringloop zo’n incomplete set scoren als je maar voor 1, 2 of 3 mensen kookt.

3 – Braadpan

Ik schreef er al eerder over, deze gietijzeren braadpan is een multifunctionele topper. Die van mij is van BK (Bourgogne lijn, 28 cm) en ik denk dat ‘ie mij gaat overleven. Geweldig voor koken (grote porties zoals spaghetti), braden, stoven, roerbakken (rondom wordt de pan gelijkmatig warm) en eventueel frituren en in ons geval als soeppan, mosselpan, aspergepan, you name it. Hij kan ook in de oven, wat ‘m nog veelzijdiger maakt, bijvoorbeeld om brood in te bakken.

4 – Steelpannetje

Het kleinste pannetje in mijn kast is misschien nog wel het onmisbaarst. Nee, je kookt er geen pasta in en het is ook niet geweldig passend voor vlees braden, maar verder maak ik van alles in dit steelpannetje: gekookte melk, sauzen, kleine groenten of peulvruchten, warme ontbijtpap en je warmt er restjes of kleine blikjes soep snel in op. Daarnaast zet ik thee met mijn pannetje, bij gebrek aan een waterkoker.

5 en 6 – Koekenpannen

In totaal zijn hier twee stuks koekenpannen in huis, met name voor het bakken en braden, maar ook als hapjespan, wok, pannenkoekpan, gebakken eitjes-pan et cetera. De ene is 24 cm en de grotere 28 cm. Ik zou altijd gaan voor een hogere, opstaande rand, dat maakt de pan multi-inzetbaar. Die van 24 cm is overigens behoorlijk aan vervanging toe.

7 – Paellapan

Een beetje een vreemde eend in de bijt misschien, maar deze paellapan is absoluut een blijvertje. Die van mij komt echt uit Spanje en is daarmee ook een herinnering aan een toffe vakantie met één van mijn beste vrienden.

Naast dat je er heerlijk paella in kan maken, is hij ook geschikt voor (grote) pannenkoeken, flensjes, roerbakken, curry’s, zelfgemaakte tortilla’s, platbrood en kun je ‘m ook gebruiken op de barbecue of op de camping. Niet dat ik dat laatste doe hoor, kamperen is niet mijn ding. Maar het kan 😉

Aan de slag!

Tot zover het lijstje, in mijn keuken kan ik af met deze hoeveelheid en typen pannen. Nogmaals: als je je keukenlade wilt ontspullen, of juist bij elkaar wilt sparen voor je nieuwe huis, kijk dan naar wat jij nodig hebt voor dagelijks gebruik. Begin met een simpele set – bijvoorbeeld van de kringloop. Zet tijdelijk een aantal pannen op zolder om te kijken of je ook zonder ze kan (de 90-90 rule).

Zo leer je jezelf en je gewoonten het beste kennen en dus ook welke producten je nodig hebt om te leven – en vooral: welke niet! Wat is jouw favoriete pan in huis?

xAnja

***

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Omdat deze blog reclamevrij is, is dit een manier om de (hosting)kosten van de blog te betalen. Met je aankoop houd je deze blog dus in de lucht!