Hoe ziet een minimalistisch huis eruit? Weg met de meubels

Tsja, hoe ziet een minimalistisch huis eruit? Laat ik beginnen met het politiek-correcte (maar daarom niet minder waar) antwoord: “dat ligt er maar net aan over welke minimalist je het hebt”. Inrichting is afhankelijk van iemands smaak, en als we het naar het minimalisme trekken: afhankelijk van het type minimalist en de “sterkte” van het minimalisme. Toch zijn er ook overeenkomsten. Eén daarvan is: weinig meubels.

Je hebt mensen die zich prettig voelen bij een soort minimalisme wat door anderen als nogal extreem wordt gezien; ze leven echt met een handjevol items. Sommige minimalisten zijn digitale nomaden, hebben geen eigen huis en dus ook niet alles wat daarbij komt kijken (bed, bord, grasmaaier). Ik ben minimalist, maar niet zo’n extreme. Dat is an sich al een persoonlijke keuze, maar ook een letterlijk gevolg van mijn levenskeuzes (ik heb een partner en een kind en een koophuis en een tuin en een auto en werk te doen…)

Toch zijn er een aantal factoren waardoor je zou kunnen zeggen: ‘dit is een minimalistisch huis’. Eerder schreef ik al de blogpost Een minimalistisch interieur: wat is dat eigenlijk? maar vandaag wil ik wat inzoomen op het meubilair; nogal een basisonderdeel van je interieur. Toch kun je er veel meer mee dan mensen denken, omdat er meestal nagedacht wordt over het type meubel (een bank, een stoel, een kast), maar niet over de hoeveelheid meubels en of ze daadwerkelijk echt nodig zijn in de ruimte. Meestal kiezen we ervoor omdat het in die ruimte hoort en we niet iets anders gewend zijn.

Een minimale hoeveelheid meubels

Wat is het fijne van een vakantiehuisje of een hotelkamer? Dat het er zo leeg en fris is. Dat helpt bij het ontspannen en tot rust komen. Ik ben zelf bezig met het ontwerpen van een aantal ruimtes in huis, de ruimtes die we aanpakken in deze verbouwronde. Daarbij is de allereerst vraag die ik mijzelf stel: wat is het hoofddoel van deze kamer? Van daaruit kun je dan gemakkelijker kiezen wat je echt nodig hebt. Een minimalistisch ingerichte ruimte zou voor het mooie slechts een paar essentiële meubels moeten bevatten. In onze huidige (tijdelijke) slaapkamer staan een bed, twee nachtkastjes en een kledingrek. Onze vorige woonkamer (de huidige is een zandbak) had één bank, één stoel, een bijzettafeltje en een werkbank dat diende als dressoir. Het is allemaal redelijk back to basic en vooral functioneel.

Hoe meer meubels, hoe voller een ruimte staat

Het is logisch: de grootste dingen in elke kamer zijn het meubilair. Wil je je huis minimalistischer en eenvoudiger inrichten, begin dan met het werpen van een serieuze blik op je meubels. Bedenk welke meubels je zou kunnen weghalen, zonder dat het je comfort of de functionaliteit van de ruimte negatief beïnvloedt. Wil je verder minimaliseren, kies dan voor een eenvoudige meubels met effen, ingetogen, naturel kleuren. Zo krijg je een rustig geheel en weinig visuele prikkels.

Meer meubels = meer zooi

Het minimaliseren van meubels brengt – naast dat het meubel weghalen ervoor zorgt dat je letterlijk ruimte maakt – ook met zich mee dat er minder spullen ‘mee komen’ die nu eenmaal bij bepaalde meubels horen. Op een bijzetter komt vaak een lamp of een plant, op een salontafel een aantal accessoires, op een bureau hoort een pennenbak. Je creëert dus nog meer leegte en ruimte dan puur met het meubel zelf. Daarnaast voorkom je zo ook dat bepaalde plekken troep verzamelen. Denk aan het kastje in de gang met de post/sleutels en de eettafel met de knutselwerkjes van school. Minder meubels betekent simpelweg: minder plaats om troep te verzamelen.

“Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.”

William Morris, textielontwerper, filosoof

Ben je van plan een ruimte aan te pakken in huis en zou je deze minimalistischer willen inrichten? Denk dan in de eerste plaats aan het doel van de ruimte en daarna aan wat er essentieel is in de ruimte om dat doel te bereiken. Of je nu naar het meubilair kijkt of naar iets anders in de ruimte: , als je zonder kunt leven, haal het er dan uit. Je kunt later altijd nog een paar extra items toevoegen als het echt niet werkt. Maar geloof me: we hebben echt veel minder nodig dan we denken nodig te hebben.

Van welk meubel heb jij afscheid genomen in je laatste minimaliseer- en ontspulactie? Welk meubel zou je nooit weg willen doen?

xAnja

Ps. Mijn plan voor de inrichting van de slaapkamer en het moodboard komt volgende week online!

Fotocredits: Thanos Pal

Anja

7 reacties op ‘Hoe ziet een minimalistisch huis eruit? Weg met de meubels

 1. Ik heb een zwarte dressoirkast aan mijn schoonmoeder geschonken. Het kastje was eigenlijk alleen maar gevuld met interieur objecten zoals vaasjes, bloempotten en schaaltjes. In de minimalist mindset bracht het dus niet echt iets bij aan wat we nodig hadden om in onze leefruimte te leven. Integendeel, doordat het een stofmagneet was, werd het meer een doorn in het oog. Ik heb de vrijgekomen ruimte wel weer opgevuld met iets anders, een hoekrek in groene pastelkleur. Inderdaad lichter en minder overweldigend in de ruimte, plus ik had het rekje al dus ik heb niets nieuw gekocht! En bij mijn schoonmoeder heeft het zwarte kastje een veel nuttigere functie gekregen als plek voor de paraplu’s, handtassen, sjaals in de inkomhal!

  Like

 2. Eenmaal gestopt met werken heb ik mijn “werkkast” weggegeven, alle spullen uitgezocht.
  Ook mijn printer ging naar een nieuwe eigenaar.
  Op de plaats van de kast kwam een licht rek met weinig maar mooie spullen/plant.
  Zo op te ruimen maakte dat ik niet alleen mijn kamer lichter maakte maar ook mijn hoofd;
  een mooi proces.

  Like

  1. Ik heb afscheid genomen van het dressoir. Hij was te groot en daardoor lag deze vol met spullen. Ben nog steeds heel blij dat dit item uit huis is 🙂 De lange eettafel en de bank zijn mijn favoriete items in huis.

   Like

 3. Ik ben geen minimalist in de zin dat ik van lege ruimtes houd. Ik omring me graag met spullen met een verhaal en met een herinnering. Doordat ik me daarvan bewust ben, kan ik ook makkelijker afscheid nemen van de spullen waarmee ik die band niet heb en belangrijker nog: ze niet in huis halen.
  Ik realiseer me dat ‘meer opbergruimte’ ook ‘meer zooi’ betekent en zal dus altijd liever een plank leegruimen dan er een bijhangen.

  Like

 4. Een helder artikel. Al een paar jaar ben ik bezig met het opruimen en wegdoen van spullen, maar de meeste tijd kost het om een nieuw tehuis te vinden. Ik wil de spullen niet zo bij het grofvuil zetten. Dus ja, er moet nog een grote oude mahoniehouten kast weg, inmiddels heb ik er geen tijd meer aan gekoppeld wanneer die precies het huis moet hebben verlaten. Boeken was ook een dingetje, er is al veel weg, maar er moet nog veel meer weg. Het is nog een proces.

  Like

 5. Ik heb na mijn laatste verhuizing de rolkoffers voor onder mijn bed weggedaan. In mijn nieuwe huis kunnen de spullen die ik eerst daar bewaarde in een ladekast (veel fijner en toegankelijker). Om te voorkomen dat die rolkoffers weer volraken met nieuwe zooi, heb ik ze snel naar de kringloop gebracht. Nu kan ik veel makkelijker onder mijn bed stofzuigen.
  Ik heb wel nog op het programma staan om die ladekast nog eens leeg te halen, alle spullen uit te zoeken en er opnieuw in te doen. Ik merk dat het toch best wel gauw een zooitje wordt als spullen uit het zicht liggen, want de prioriteit om ze netjes te houden is er dan niet bepaald. Ik heb nog een halve lade met “kerstcadeaus” waar ik wat mee moet…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.