Hoe ziet een minimalistisch huis eruit? Weg met de meubels

Tsja, hoe ziet een minimalistisch huis eruit? Laat ik beginnen met het politiek-correcte (maar daarom niet minder waar) antwoord: “dat ligt er maar net aan over welke minimalist je het hebt”. Inrichting is afhankelijk van iemands smaak, en als we het naar het minimalisme trekken: afhankelijk van het type minimalist en de “sterkte” van het minimalisme. Toch zijn er ook overeenkomsten. Eén daarvan is: weinig meubels.

Je hebt mensen die zich prettig voelen bij een soort minimalisme wat door anderen als nogal extreem wordt gezien; ze leven echt met een handjevol items. Sommige minimalisten zijn digitale nomaden, hebben geen eigen huis en dus ook niet alles wat daarbij komt kijken (bed, bord, grasmaaier). Ik ben minimalist, maar niet zo’n extreme. Dat is an sich al een persoonlijke keuze, maar ook een letterlijk gevolg van mijn levenskeuzes (ik heb een partner en een kind en een koophuis en een tuin en een auto en werk te doen…)

Toch zijn er een aantal factoren waardoor je zou kunnen zeggen: ‘dit is een minimalistisch huis’. Eerder schreef ik al de blogpost Een minimalistisch interieur: wat is dat eigenlijk? maar vandaag wil ik wat inzoomen op het meubilair; nogal een basisonderdeel van je interieur. Toch kun je er veel meer mee dan mensen denken, omdat er meestal nagedacht wordt over het type meubel (een bank, een stoel, een kast), maar niet over de hoeveelheid meubels en of ze daadwerkelijk echt nodig zijn in de ruimte. Meestal kiezen we ervoor omdat het in die ruimte hoort en we niet iets anders gewend zijn.

Een minimale hoeveelheid meubels

Wat is het fijne van een vakantiehuisje of een hotelkamer? Dat het er zo leeg en fris is. Dat helpt bij het ontspannen en tot rust komen. Ik ben zelf bezig met het ontwerpen van een aantal ruimtes in huis, de ruimtes die we aanpakken in deze verbouwronde. Daarbij is de allereerst vraag die ik mijzelf stel: wat is het hoofddoel van deze kamer? Van daaruit kun je dan gemakkelijker kiezen wat je echt nodig hebt. Een minimalistisch ingerichte ruimte zou voor het mooie slechts een paar essentiële meubels moeten bevatten. In onze huidige (tijdelijke) slaapkamer staan een bed, twee nachtkastjes en een kledingrek. Onze vorige woonkamer (de huidige is een zandbak) had één bank, één stoel, een bijzettafeltje en een werkbank dat diende als dressoir. Het is allemaal redelijk back to basic en vooral functioneel.

Hoe meer meubels, hoe voller een ruimte staat

Het is logisch: de grootste dingen in elke kamer zijn het meubilair. Wil je je huis minimalistischer en eenvoudiger inrichten, begin dan met het werpen van een serieuze blik op je meubels. Bedenk welke meubels je zou kunnen weghalen, zonder dat het je comfort of de functionaliteit van de ruimte negatief beïnvloedt. Wil je verder minimaliseren, kies dan voor een eenvoudige meubels met effen, ingetogen, naturel kleuren. Zo krijg je een rustig geheel en weinig visuele prikkels.

Meer meubels = meer zooi

Het minimaliseren van meubels brengt – naast dat het meubel weghalen ervoor zorgt dat je letterlijk ruimte maakt – ook met zich mee dat er minder spullen ‘mee komen’ die nu eenmaal bij bepaalde meubels horen. Op een bijzetter komt vaak een lamp of een plant, op een salontafel een aantal accessoires, op een bureau hoort een pennenbak. Je creëert dus nog meer leegte en ruimte dan puur met het meubel zelf. Daarnaast voorkom je zo ook dat bepaalde plekken troep verzamelen. Denk aan het kastje in de gang met de post/sleutels en de eettafel met de knutselwerkjes van school. Minder meubels betekent simpelweg: minder plaats om troep te verzamelen.

“Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.”

William Morris, textielontwerper, filosoof

Ben je van plan een ruimte aan te pakken in huis en zou je deze minimalistischer willen inrichten? Denk dan in de eerste plaats aan het doel van de ruimte en daarna aan wat er essentieel is in de ruimte om dat doel te bereiken. Of je nu naar het meubilair kijkt of naar iets anders in de ruimte: , als je zonder kunt leven, haal het er dan uit. Je kunt later altijd nog een paar extra items toevoegen als het echt niet werkt. Maar geloof me: we hebben echt veel minder nodig dan we denken nodig te hebben.

Van welk meubel heb jij afscheid genomen in je laatste minimaliseer- en ontspulactie? Welk meubel zou je nooit weg willen doen?

xAnja

Ps. Mijn plan voor de inrichting van de slaapkamer en het moodboard komt volgende week online!

Fotocredits: Thanos Pal