Het interieurplan en moodboard voor de woonkamer

Ik voel me weer wat hoopvoller na alle toestanden van de afgelopen tijd (ook met dank aan jullie toffe berichtjes). De datum waarop de verbouwing weer opnieuw van start gaat komt steeds dichterbij en dat betekent dat het ook bijna tijd is voor inrichten en stylen – het laatste en verreweg leukste deel van deze hele crazy situation!

Begin juni deelde ik voor het eerst een moodboard en interieurplan, dat was voor de slaapkamer. Ik maak deze blogposts om jullie een idee te geven van wat we gaan doen, zodat het ter inspiratie kan dienen. Dat niet alleen: het schrijven ervan geeft mezelf ook een goede reden om na te denken over het hoe, wat en waarom van deze ruimte in ons huis en houdt me ook wat meer mentaal gezond bij tegenslag, haha.

De basis

Goed: de woonkamer dus. Ik bedoel hiermee de voorste kamer op onze begane grond, die in verbinding staat met de gang, de tussenkamer en in het verlengde daarvan de eetkamer en serre. In deze klassieke huizen wordt dit ook wel de “voorkamer” genoemd.

De vier wanden van deze ruimte blijven qua kleur heel rustig, ze worden geschilderd in RAL 9010. Dat is omdat de ruimte al aardig wat details heeft, waaronder de grote paneeldeuren (naar de hal, de dubbele deuren naar de tussenkamer en van een inbouwkast), een grote zwart-granieten haard, een houten lambrisering en een rijk geornamenteerd plafond.

Het houtwerk – ook rijkelijk gedetailleerd trouwens – wordt ook geverfd in RAL 9010. We hebben de bewuste keuze gemaakt om te werken met Fairf, een verfmerk dat milieu en eerlijke productie hoog in het vaandel heeft staan. We kozen voor hun milieuvriendelijke multiprimer en zijdeglans-lak, die is op waterbasis, geurloos en zonder oplosmiddel of andere schadelijke stoffen.

Voor de vloer gaan we voor pvc in houtlook. Dat klinkt misschien een beetje vreemd en tegennatuurlijk: plastic op de vloer?! Maar ook dit is een bewuste keuze. Er komt vloerverwarming (zie ook het kopje ‘verduurzamen’ verderop) in deze ruimte en een pvc-vloer is één van de vloeren die het beste de warmte geleid. Je hebt dus een betere opbrengst in je ruimte, hoeft minder te stoken dan met een houten vloer of als je tapijt legt. Bovendien worden pvc-vloeren tegenwoordig ook duurzaam geproduceerd, zijn ze onderhoudsvriendelijk (niets lakken, schuren, beitsen) en gaan ze heel lang mee.

Het plafond blijft zoals het is: in een beige-tint met goudkleurige details.

Meubels

Voorlopig zullen we onze huidige meubels zullen gebruiken, aangevuld met vondsten van Marktplaats of doorgeef-meubels van familie en vrienden. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar uiteindelijk wil ik wel graag een nieuwe bank en een chaise longue voor het raam, zoals op het plaatje.

Bedenk hier een zwarte haard en een beige ornamentenplafond. En ohja, enorme boogramen. Die opties zitten allemaal niet in het Amerikaanse design programma 😉

Verlichting en stoffering

In de woonkamer zijn twee grote hoge ramen waarvoor we graag gordijnen willen laten plaatsen. Die komen – heel chique – op een automatische ‘smart’ gordijnrails, want ze zijn te hoog/lang/zwaar om ze gewoon te schuiven. Ik heb mijn oog nu laten vallen op de zandkleurige stof ‘Lucky 14’ van A House of Happiness, gemaakt van gerecyclede materialen, maar wacht nog even tot de muren geverfd zijn met de definitieve keuze.

Aan de wanden komen zwarte RVS wandlampen met een lichtrichting naar onder en boven. De plafondlamp is er ook al; begin dit jaar kocht ik een waarschijnlijk Oost-Duitse of Deense ‘60s lamp met oranje en zwart. Hij lijkt een beetje op een UFO 😉

Geen salontafel? Daar ben ik nog niet over uit. Voorlopig vind ik het wel ruim zo.

Verduurzamen

Zelfs met alles wat er is gebeurd rondom het stilleggen van de verbouwing en de gemeente die helaas niet erg vooruitstrevend is als het gaat om het isoleren van dit soort panden, zijn Mr Dutchie en ik nog steeds overtuigd van het belang van het verduurzamen van deze woning.

Zo is de vloer al geïsoleerd en volgt de voorgevel binnenkort. Er zit straks nieuw (speciaal) dubbelglas in de ramen en de ruimte wordt gestukt met kalkstuc in plaats van gewoon gips. Dit omdat onze huidige muren met kalk bewerkt zijn, maar ook ter verbetering van het klimaat in huis; kalkstuc werkt luchtzuiverend, schimmelwerend en vochtregulerend. Het neemt vocht uit de lucht op bij een hoge luchtvochtigheid en staat het vocht bij een drogere periode (lage luchtvochtigheid) weer naar binnen af. Het is dus eigenlijk een soort smeerbare airconditioning!

Net als in de slaapkamer worden alle verlichtingsbronnen voorzien van A+ of A++ lampen en ben ik dus een fervent Marktplaats- en kringloop-shopper als het gaat om meubels en accessoires. Verwarmen (en koelen) doen we met de vloerverwarming. Naast dat dit elektriciteit bespaart, konden we hierdoor ook afscheid nemen van de enorme radiatoren die voor de prachtige lambrisering hingen.

Nou, dat is een heel verhaal geworden. En dit zijn maar letters, kun je nagaan hoeveel wérk het is, haha. Op de after foto’s moeten jullie – en wij – nog even wachten, over een paar weken gaan de mannen hier weer aan de slag. Wil je zien hoe dat ‘live’ gaat, volg me dan zeker via Instagram.

Nou, zeg het maar: wat vinden we van de plannen?

xAnja