10 manieren om te besparen op make-up en verzorging

Minder geld uitgeven aan make-up en verzorgingsproducten heeft niet alleen als voordeel dat je meer geld overhoudt. Het zorgt ook voor minder van dat soort spullen in huis, en dus voor een opgeruimder thuis. Klinkt goed, toch? Hierbij mijn tips om minder uit te geven aan beautyproducten, make-up, haar- en gezichtsverzorging.

Ik heb zelf al een paar keer geschreven over mijn minimale collectie make-up. Ik ben geen enorme beauty queen, maar draag toch wel elke dag wat. Al is het maar een laagje mascara. Maar ik vind het ook leuk om uit te pakken. Voor een feestje bijvoorbeeld (haha, wanneer dan?) of wanneer we uit eten gaan (ooohhw bijna weer!). Toch blijft mijn verzameling klein en compact, zowel qua verzorgingsproducten als make-up items. Dit zijn mijn beste hacks om dat voor elkaar te krijgen:

10 beauty bespaartips

1 – Gebruik een dag- en nachtcrème ineen

Het is een beautyproduct dat je waarschijnlijk dagelijks gebruikt en wat er dus best hard doorheen gaat. Door er slechts eentje te kopen, spaar je kosten van de ander uit. En dan hoor ik je zeggen: ga je dan niet dubbel zo hard door je 2-in-1 product heen? Nee, ik niet. Ik denk dat je er automatisch zuiniger mee omgaat. Ik doe sowieso niet altijd én ’s avonds én ’s morgens een crème op. Alleen als mijn gezicht het nodig heeft. Het bespaart natuurlijk ook weer een extra potje in je badkamer.

2 – Gebruik een 2-in-1 shampoo en conditioner

Hiervoor geldt hetzelfde: heeft jouw haar baat bij een conditioner, dan kun je geld en ruimte besparen door een 2-in-1 te kopen en daar zuinig mee om te gaan. Je spaart er ook nog tijd (en water!) mee uit onder de douche. Je kunt het product ook in bulk kopen, waardoor je extra bespaart. Er zijn ook haar-en-body-wash producten in één, voornamelijk voor mannen.

3 – Eén fles voor iedereen

Woon je met meerdere mensen in huis, dan komt de volle doucheruimte met ieder z’n shampoo, douchegel voor in de winter, nieuwe douchegel, cadeau badschuim, conditioner, anti-prik-kindershampoo je vast bekend voor. Opteer voor één fles per “activiteit”, dus 1x badolie, 1x shampoo voor iedereen en 1x douchegel. Ook deze kun je dan eventueel in bulk- of grootverpakking (navul) kopen.

4 – Reinig met een wasbaar doekje

Make-up wipes of lotiondoekjes kosten snel 1 tot 5 euro per verpakking van 20 tot 25 stuks. Daardoor kun je denken “ach, dat zijn de kosten niet”. Maar als je elke dag je make-up eraf haalt met 2 doekjes per keer, dan zijn dat 720 doekjes per jaar en dan tikt het wel aan. Een wasbaar make-up doekje is wat mij betreft een uitkomst. Je zit nooit zonder en je reinigt met alleen water. Dus ook als je tissues / wattenschijfjes en een cleanser gebruikt, ben je met een wasbaar doekje goedkoper uit. En doe je het niet voor het geld, doe het dan voor Moeder Natuur.

5 – Haal make-up restjes weg met bodylotion

Is je make-up er niet helemaal af gegaan met het (wasbare) doekje? Dan kun je met een stukje toiletpapier en een goedkope bodylotion (die je toch nog had liggen) net zo goed die laatste brokjes mascara weg krijgen. Ik merk dat ik bijna altijd genoeg heb aan mijn wasbare doekje – zelfs als ik all-in ben gegaan.

6 – Kies je “staples”

Door vrijwel altijd dezelfde producten te gebruiken, houd je je collectie klein en overzichtelijk. Maar dat niet alleen: je kunt veelgebruikte producten kopen als ze in de aanbieding zijn en je maakt je producten tenminste op voor ze over de datum zijn. Dat is namelijk één van de heikelpunten met – met name – make-up: het blijft niet altijd fris. Dat gezegd hebbende, heb ik een aantal producten in huis die ik al jaren heb, en die het goed blijven doen.

7 – Gebruik niet-gangbare verzorgingsproducten

In plaats van een specifieke cleanser of face wash kun je ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gebruiken, die je misschien gewoon al in je keukenkastje hebt staan. Kokosolie bijvoorbeeld, kan gebruikt worden als make-up-verwijderaar, maar je kunt er ook mee koken en bakken. Ook home-made gezichtsmaskers vragen vaak om ingrediënten als avocado, koffiescrub of olijfolie.

8 – Ga voor multifunctioneel

Wist je dat je lipstick ook prima kunt gebruiken als blush? En dat je met een bronzer – dik aangezet – ook goed kan contouren? Daar heb je geen aparte producten voor nodig. Bespaart weer geld én ruimte in je kastje.

9 – Conditioner om te scheren

Heb je geen 2-in-1 shampoo en conditioner, maar een losse conditioner? Het is de ideale scheercrème – en dat voor de helft van de prijs!

10 – Gebruik wat je hebt

De meest logische, maar toch ook vaak vergeten stap om te besparen om make-up is om te doen met wat je hebt. Daag jezelf uit om de rest van het jaar geen nieuwe make-up of verzorgingsproducten te kopen – en kijk hoever je met je producten komt. Ben je een enorme shopper, begin dan met 30 dagen of doe een “empties” challenge: hoeveel producten kun je opmaken in één maand?

Tried & tested

Dat zijn mijn tips, zo door de jaren heen opgedaan. Benieuwd naar mijn minimale make-up collectie? Je leest er hier alles over. Ik heb onlangs ook geschreven over de verzorgingsproducten die ik specifiek in de winter gebruik. Binnenkort volgt dan ook de zomereditie!

Wat is jouw beste make-up bespaartip? Geef jij (te) veel geld uit aan beautyproducten?

xAnja

Anja

3 reacties op ‘10 manieren om te besparen op make-up en verzorging

 1. Leuk topic 🙂

  Nog een tip: pure jojoba olie!
  Fijn als dag- en nachtverzorging, én om je make up te verwijderen.
  Ook ideaal ipv handcreme, blijft niet lang vet.

  Voor het scheren gebruik ik douchegel.

  Like

 2. Handige tips. Ik gebruik niet veel make up en andere beauty gerelateerde producten. Scheren doe ik ook met douchegel, bevalt me prima. Make up verwijder ik met een face wash.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.