Hoe pak je een grote opruimklus (garage, zolder, schuur) aan?

We hebben allemaal van die plekken in huis die “spontaan” dichtgeslibd zijn. Waar spullen zich beetje bij beetje hebben opgehoopt. Waar we weinig tijd aan hebben gespendeerd en die daardoor behoorlijk vol of zelfs overvol geworden zijn. Die “eigenlijk wel een keer opgeruimd zouden moeten worden”, maar waar van het idee alleen al de moed je in de schoenen zakt. Hoe pak je die ruimtes aan?

Daar gaat het artikel van vandaag over. Die rampenplekken die je al een poosje vermeden hebt. Die kast die alleen nog dicht gaat met een flinke duw. Die garage waar al maanden geen auto meer heeft gestaan. Op welke manier maak je daar weer een leefbare plek van? Waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Laten we de zolder als voorbeeld nemen. Maar waar hieronder “zolder” staat kun je dus net zo goed kelder, extra slaapkamer, schuur, kinderkamer, speelkamer, bijkeuken, overvolle kast of garage lezen. Stel je voor dat je een zolder hebt die zo georganiseerd is dat je hem kunt gebruiken voor… ja: waarvoor eigenlijk? Waarom is de niet-opgeruimde zolder nu zo’n doorn in het oog?

Hoe fijn is het als je de kerstspullen bij elkaar hebt staan, de kinderfoto’s er zó bij kan pakken als dat nodig is en je de kampeerspullen kunt pakken zonder je benen te breken over de hobbyitems en halfvolle verhuisdozen die er nog staan. Of misschien wil je van de zolder wel een extra werk- of slaapkamer maken, of een hangplek voor jezelf of juist voor je tiener? Waarom zou je het niet voor méér dan alleen opbergruimte gebruiken?

Waar te beginnen?

Stap 1

Je hebt het al eerder gelezen op deze blog: weten waarvoor je het doet is één van de belangrijkste punten bij opruimen en minimaliseren. En dat geldt al helemaal als het gaat om een overvolle ruimte waarvoor waarschijnlijk meerdere dagen nodig zijn. Ik ben een groot fan van opschrijven wat je einddoel is. Geloof me, je hebt die motivatie echt nodig.

Stap 2

De tweede stap op weg naar een opgeruimde ruimte is het scheiden van alle rommel / zooi en de bewaarspullen. Dit zou een makkelijke ronde moeten zijn: bewaar alleen wat je echt wilt houden. Geen ‘misschientjes’, geen twijfelgevallen. If it’s not a hell yes, it’s a no, is mijn motto. Geef jezelf een aantal dagen voor deze klus. Betrek partner en/of kinderen erbij (dat is niet in alle gevallen handig, zie hier). Je kunt dit doen met de 3 dozen-methode:

 • Bewaren/houden
 • Doneren/verkopen
 • Weggooien/recyclen

Je kunt ook drie zones maken in de ruimte waar je aan het opruimen bent met hetzelfde idee. Dat werkt vooral goed als je grote dingen (surfboard, complete dinerbordenset) hebt staan.

Vind je het moeilijk om te kiezen wat je bewaren wilt? Lees dan zeker dit artikel, waarbij ik specifiek inhaak op kleding uitzoeken.

Stap 3

Ook een belangrijk punt: neem zo snel mogelijk afstand van de items die je niet houden wilt. Hoe langer ze in huis blijven, hoe groter de kans dat ze “toch mogen blijven” of dat ze ergens anders in huis spontaan opduiken. Dus, hoe irritant het ook is: gooi alles in je kofferbak en rijdt een rondje naar je zus om de kinderkleding te brengen, naar de kringloop voor dat meubeltje en naar de vuilstort voor die opgedroogde potten verf die nog achterin stonden. Wil je dingen verkopen? Zet daar dan een timer op: binnen 3 weken moet het verkocht zijn, anders mag iemand het gratis op komen halen.

TiP: heb je heel veel huisraad en andere kringloopspullen? Er zijn kringloopwinkels die spullen bij je komen halen.

Stap 4

Als alle zooi uit je huis is, is het tijd voor een organisatieronde. Ook hier heb je vaak een flinke dag (tot een paar dagen) voor nodig, dus geef jezelf ook die tijd. Bepaal eerst hoeveel ruimte je nodig hebt voor de spullen die zijn overgebleven: waar kan die kast met fotoalbums het beste staan? Wat is een ideal plek voor de kunstkerstboom? Plan je ruimte van tevoren in aan de hand van wat het nodig heeft: besluit niet om zomaar ergens iets neer te zetten. Deel de ruimte op in zones: “kerst”, “vakantie”, “gezinsdingen” etc. Door het samen op te slaan, heb je een grotere kans dat het netjes blijft. Instaleer eventueel een paar planken of kies stevige bakken om spullen bij elkaar in op te slaan. Als ze niet doorzichtig zijn, is een label erop erg handig. Zorg dat veelgebruikte items vooraan staan en geef elk item zijn eigen, vaste plek.

Stap 5

Het moeilijkste van dit alles? Het netjes houden. Je kunt accepteren dat dit een klus is die je over twee jaar weer moet doen. Of gewoonten ontwikkelen om het op de lange termijn opgeruimd te houden. Dat laatste gebeurt vooral wanneer je jezelf dwingt om spullen steeds weer op hun vaste plek terug te zetten; hoe irritant ook! Het is daarnaast ook van belang om de zolder niet als “dumpplek” te beschouwen; een plaats waar alle dingen naartoe gaan waar elders geen plek of nut meer voor is.

Klinkt een opgeruimde zolder, schuur, garage, kelder, opbergkast of logeerkamer ook als muziek in jouw oren? Ga er dan eens goed voor zitten en maak je plan. Je zult zien hoe grootst het effect is van een opgeruimde plek. Hoeveel rustiger je je voelt als deze #*(%$-klus gedaan is. Echt, het effect van zooi wegdoen is zoveel groter dan je denkt!

Wat is jouw grote opruimklus die je maar blijft uitstellen? Motiveert dit blogbericht om aan de slag te gaan?

xAnja

Anja

6 reacties op ‘Hoe pak je een grote opruimklus (garage, zolder, schuur) aan?

 1. Leuk onderwerp weer!

  Misschien nog een tip:
  Oud ijzer handelaren komen vaak gratis oude/kapotte vriezers, wasmachines etc. ophalen. Je hoeft er dus niet zelf mee te slepen of een aanhanger voor te regelen 🙂

  Like

 2. Dit geeft weer inspiratie!
  Ik ben gestart met het ontspullen en minimaliseren van “makkelijke” ruimten.
  Dit geeft veel ruimte en rust in ons huis en in mijn hoofd!
  Nu heb ik ook nog een grote doos vol met “belangrijke” papieren en foto’s (inderdaad tijdperk voor digitale foto’s 🙈)
  Hier hik ik echt tegenaan, maar met deze tips kan ik er weer tegenaan!!

  Like

 3. Ik heb vandaag ons bureau opgeruimd, dat was ook echt een dumpplek aan het worden nu er voorlopig even niemand in die ruimte werkt. Voor een paar dingen moet ik nog even vragen aan mijn vriend of ze weg mogen, maar ik heb al een hoop weg kunnen doen.

  Like

 4. De foto vind ik zo leuk. Al die spullen op kleur, is ook een mogelijkheid hi hi. Mama, waar is…. ? Kijk maar bij geel schat. We hebben de afgelopen jaren veel opgeruimd. Ook zijn we steeds bewuster van wat we wel in huis willen en wat niet. Maar bijhouden blijft het. De zolder, de garage, de boeken- en speelgoedkast zijn bij ons wel zaken die geregeld weer eens aangepakt moeten worden. Daarbij staat de garage wel op nummer 1. In de winter te koud, in de zomer te warm ….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.