Routines oppakken na vakantie: hoe doe je dat?

Of je nu lang of kort weggeweest bent, of misschien helemaal niet, je hebt vast gemerkt dat de zomervakantie het ritme van alledag heeft veranderd. Als volgende week de scholen weer beginnen en de meeste volwassenen hun vakantieweken hebben gehad, begint het gewone leven weer. Hoe kom je weer in je ritme van alledag, die geoliede machine? En wil je alle routines eigenlijk weer oppakken?

Of het nu gaat om de was doen, twee keer per week sporten, ’s avonds je kleding klaarleggen of de gymspullen op tijd bij elkaar: grote kans dat je hier de afgelopen weken geen tot weinig tijd aan hebt besteed. En dat was juist fijn, maar nu voel je dat het ook tijd is om ze weer op te pakken. In de regel werken dit soort ritmes en routines goed voor ons. Het scheelt nadenken, plannen en keuzes maken. Met routines doe je bepaalde dingen op de automatische piloot, wat je hoofd rust geeft. 

Baal je er misschien zelfs van dat je deze dingen hebt laten “versloffen” door de vakantie of door je dagen vrij? Dat het je nu weer moeite kost omdat je het “hebt laten schieten”? Dat is zonde van het piekeren. Het is goed om af en toe de teugels te laten vieren. Om juist van die dagdagelijkse dingen afstand te nemen. Is dat niet juist vakantierust?

Alles weer oppakken?

Voor dat je weer aan de slag gaat om deze gewoontes te herintroduceren, vraag je zelf eerst af of je de betreffende routines wel wílt oppakken. Heb je je niet juist in de vakantie gerealiseerd dat je soms wat teveel hooi op je vork neemt? Kan het misschien een onsje minder in plaats van weer in de rat race te stappen? 

Routines, gewoonten en ritmes zijn een tweezijdig zwaard als we het hebben over eenvoudig, simpel leven. Aan de ene kant geven ze rust en overzicht; doe je dingen op die automatische piloot dan kost dat je minder energie. Het is eenvoudig weg “hetzelfde liedje afspelen”. Tegelijkertijd kunnen dit soort processen opstapelen als een to do lijst die nooit ophoudt. Teveel voelen als een “moeten”. Die gevoelens en een druk-druk-druk mentaliteit, die staan haaks op een leven in balans. De vraag is dus eerst: welke routines wil je houden en welke niet? 

Hoe kom je weer in je ritme?

Momenteel ben ik nog met verlof en komt er net een beetje ritme in de dag met een baby (maar nog niet veel, haha). Als ik kijk naar de tijd vóór de baby, weet ik dat een maandag tot en met vrijdag-routine met vaste onderdelen voor mij het fijnst werkt. Ik heb een koffiebreak (10u), een lunchplek (12u) en in de regel stop ik rond 17u met “kantoorwerk”. Het helpt om andere zaken aan deze dagen te plakken en/of om ze in m’n agenda te zetten. Zo doe ik iets huishoudelijks (bijv. de was vouwen) aan het eind van de dag als ik thuiswerk in de tijd dat ik normaal zou forenzen. Ook staan er vaste to do’s, zoals boodschappen bestellen, als alert in mijn agenda. In de regel doe ik het zo:

  • Taken die wekelijks terugkomen: aan een activiteit/vaste dag koppelen
  • Taken die af en toe zijn (onregelmatig): agenda met alert

Dus hoe kom je weer in die routine? Door ervoor te gaan. Tegen jezelf te zeggen: zo, nu is het weer gewoon-gewoon en je daar zoveel mogelijk aan te houden. Dat lukt waarschijnlijk niet meteen voor 100%, maar na een paar dagen zal het vast een stuk beter gaan.

Familie memobord

Rust, reinheid, regelmaat. Het werkt voor iedereen, niet alleen voor kleintjes. Hoewel we hier geen vaste dagen hebben voor de was, wie er kookt of juist wie er aan de beurt is voor de afwas, gebeurt dit wel – en altijd in overleg. Andere taken (boodschappen, vuilnis) hebben we wel verdeeld. Zo werkt het hier voor ons. Jij (en eventuele huisgenoten) hebben misschien juist baat bij vastere schema’s en een planning voor het huishouden, financiën, oppas enzovoorts.

Zeker als je kinderen hebt, die taken hebben en zo bijdragen aan het huis, dan kan een memobord of gezinskalender (TiP: deze herbruikbare maandplanner is echt goed en nu in de aanbieding, of ga voor de duurzame familie-weekplanner) helpen om de routines en wat er van hen verwacht wordt duidelijk te maken. Hoe jij het ook inricht: zorg dat het een bewuste keuze is en dat het werkt voor jou / jullie.

Ben jij weer in je gewone ritme na de vakantie? Hoe ga jij om met dit soort “onderbrekingen”? Tof als je jouw ervaring hieronder deelt.

Anja

7 reacties op ‘Routines oppakken na vakantie: hoe doe je dat?

  1. Zo herkenbaar om terugkerende taken op een vaste dag te doen. Ik heb soms reacties gekregen dat dat vreemd is, maar voor mij werkt het het lekkerst zo. Dan weet ik zeker dat het gedaan wordt/is en hoef ik me er de rest van de week niet druk om te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.