Nee zeggen tegen (veel) cadeaus, zo doe je dat!

De Sint is net in Nederland en Kerst is vandaag precies 6 weken van ons verwijderd. Dat betekent: cadeaus, cadeaus en nog meer cadeaus. Wat als je daar nou helemaal niet blij van wordt? Wat als je voor een milieuvriendelijke decembermaand wil gaan? Wat als je blij wordt van een rustige omgeving zonder prul? Dan is het goed om NU actie te ondernemen en nee te zeggen tegen een lading cadeaus.

Wist je dat minder speelgoed beter is voor kinderen? Minimalisme is misschien nog wel belangrijker voor hen dan voor volwassenen, die zaken al beter kunnen scheiden en die gemakkelijker zichzelf tot rust kunnen manen. Wat als je het dit jaar anders wilt aanpakken en niet zit te wachten op een lading cadeaus? Hoe kun je aan anderen laten weten dat je het graag minimalistischer of duurzamer wilt aanpakken dit jaar? Ik bedacht voorbeeldteksten die je kunt gebruiken om deze boodschap op een vriendelijke manier over te brengen.

1 – Liever iets anders

“Lieve X. Dit jaar willen wij graag iets anders doen met Sinterklaas/Kerst in plaats van cadeaus. Het begon ermee dat we de laatste maanden heel veel hebben opgeruimd en veel dingen hebben gedoneerd aan de kringloop. Nu het rustiger in huis is qua spullen, willen we dit graag zo houden. Maar dat betekent niet dat we de feestdagen willen overslaan. We willen graag *alternatieve manier om Sint/Kerst te vieren, bijvoorbeeld samen eten en koken met elkaar, een activiteit, dagje weg, spelletjesavond, fonduen, samen een jaar(plak)boek maken, gourmetten…* en hopen dat je bij ons aanschuift op Pakjesavond / Kerstavond.”

2 – Liever één specifiek cadeau

“Dit jaar hebben wij nagedacht over wat er voor ons belangrijk is als gezin. We zijn best geschrokken van de hoeveelheid spullen die we in huis hebben en hoeveel we kopen en willen daar niet langer meer mee doorgaan. Omwille van het milieu, maar ook voor onze rust. De cadeaus die we in vorige jaren van jullie hebben gekregen, zijn zeker gewaardeerd. Nu willen we het echter anders doen. We zetten ons dit jaar in voor anderen en houden het qua cadeaus beperkt tot iets wat we nodig hebben. We hopen dat je daaraan wilt bijdragen door *item* cadeau te doen. Dat mag ook tweedehands zijn! Meer is lief bedoeld, maar niet nodig. Dankjewel!”

3 – Liever een donatie

“Hallo X. Sinterklaas/Kerst staat voor de deur en ook bij ons gaan de gesprekken over cadeaus en verlanglijstjes. Meer dan ooit is het ons dit jaar opgevallen dat er een grote kloof is tussen arm en rijk. Dat er steeds meer mensen zijn die moeite hebben om hun boodschappen te betalen vanwege de inflatie. Mensen die de verwarming niet aanzetten, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven. Wij hebben daarom besloten om een (Sint/Kerst)cadeau aan iemand anders te geven. We doneren dit jaar X (geld, boodschappen, spullen) aan *goed doel naar keuze, bijv. Actie Pepernoot, Vluchtelingenwerk, Voedselbank* en we hopen dat jij daar ook aan bij wilt dragen. We vieren Sint/Kerst door met elkaar te eten/spelletje te spelen/één cadeau te geven via lootjestrekken. Fantastisch als je er ook bij wilt zijn!”

4 – Liever een activiteit

“Dit jaar zijn we begonnen met een flinke opruimklus in ons huis. We hebben jaar op jaar prachtige cadeaus gegeven aan onze kinderen, maar we merkten dat het alles bij elkaar teveel was geworden. Dit jaar proberen we de cadeautjes daarom te beperken. Daarvoor vraag ik ook jouw hulp. Als je dit jaar van plan was om onze kinderen een cadeau te geven voor Sint/Kerst, zou je hen dan mee op een uitje willen nemen? Naar de bioscoop bijvoorbeeld, of kaartjes voor een toneelstuk. Of misschien is er een tof museum bij jou in de buurt waar ze nog niet zijn geweest. Dat zouden ze echt graag met jou willen doen. Zo hebben ze er straks misschien geen speelgoed bij, maar wel heel veel mooie herinneringen!”

5 – Liever minder en beter

“We hebben een grote familie en waarderen het dat er elk jaar zo goed aan ons wordt gedacht. Maar er is iets wat we niet zo makkelijk vinden. Elk jaar lijkt de cadeaustapel groter en groter te worden. Dat is enorm lief bedoeld, maar wij merken dat we daardoor juist steeds minder dankbaar zijn met wat we hebben. Daarom willen we je voor dit jaar vragen om het bij *budget of aantal cadeaus* te houden. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar duurzame cadeaus, bijvoorbeeld tweedehands of van duurzame materialen. We houden ons cadeau aan jullie ook beperkt. Wil je hier met ons overleggen, dan kan dat natuurlijk!”

Langzaam veranderen

Als je van een huis vol speelgoed en cadeaus komt, dan zal het een grote verandering zijn voor de mensen met wie je Sint of Kerst viert om dat anders aan te pakken. Verwacht daarom niet meteen dat mensen dit zonder slag of stoot oppikken. Of dat ze begrijpen waarom je het doet. En dat is okay, geef opa’s en oma’s de tijd om hieraan te wennen. Cadeaus geven is voor ons een manier om te laten zien dat we van elkaar houden en om elkaar geven. Dat doen we al eeuwen zo – en dat hoeft ook niet te veranderen. Wat we elkaar geven – en vooral: hoeveel – dat kan langzaam maar zeker wel veranderen. Je hoeft namelijk niet iets te geven om van iemand te geven.

Anja

6 reacties op ‘Nee zeggen tegen (veel) cadeaus, zo doe je dat!

  1. Handig dit! Voor mij hoeft het eigenlijk ook allemaal niet meer. Ik zit nu in 4 groepjes voor secret santa en vind het zelf ook wat te veel om al die cadeaus uit te zoeken.

    Like

  2. Wij doen dit al zolang we kinderen hebben. Sinterklaas komt elke week 1 keer bij het schoenzetten en brengt dan lekkers (dus een chocoladeletter of een zak kruidnootjes). Op 5 december eten we gezellig als gezin, kijken we een Sinterklaasfilm en daarna horen we gebonk en liggen er 3 (dit jaar 4) cadeaus. Voor elk kind 1 cadeau en niet eens een duur cadeau, gewoon iets dat ze graag willen hebben. Met kerst doen we het iets groter, daar geven we een duur cadeau. Maar wel weer één cadeau. Ze hebben er nog nooit over geklaagd, dus denk dat ze het wel oké vinden zo, haha.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.