(Web)winkels waar ik niets koop – en waarom

Van de week was het Black Friday. Morgen is het Cyber Monday. Dagen waarop ik zelf heel bewust (en lekker puberaal dwars) niets koop. Maar er zijn ook winkels waar ik nooit iets aanschaf, Black Friday of niet. Sommige winkels zijn slechts een beetje vervelend om in te winkelen. Daarnaast zijn er winkels waar ik echt niets koop, omdat ik er gewoon niet achter kan staan. Welke dat zijn, lees je in het artikel van vandaag.

Ik heb bijvoorbeeld niets met C&A of supermarkt Jumbo, maar dat zijn op zich prima winkels. En ik voel me altijd een beetje dom dat ik de verplichte route in Ikea volg als een mak lammetje. Maar dat valt allemaal in het niet bij de winkels van hieronder. Want: uitbuiting, vermoedens van kinderarbeid, gifstoffen en het dumpen van chemisch afval zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg.

Shein

Ik dacht dat dit uitgesproken werd als Shine maar het blijkt she-in te zijn. Dit is een online fastfashion-aanbieder uit China en inmiddels het grootste kledingbedrijf ter wereld.

Waarom ik er niet koop:

 • Extreem groot aanbod, overproductie
 • Slechte werkomstandigheden, sweatshops
 • Matige kwaliteit
 • Aanwezigheid van chemicaliën in kleding
 • Gebrek aan duurzaamheid
 • Plagiaat
 • “China” / het Chinese regime
 • Kleding door Oeigoerse dwangarbeid!
 • Transport
 • De Trustpilot-reviews zijn ook niet mals.

Alibaba en AliExpress

Wat voor de kleding van Shein geldt, geldt voor de prulletjes van AliExpress. Ik koop er niet, want ik houd sowieso niet van prullaria, maar al helemaal niet als het uit China moet komen.

Waarom ik er niet koop:

 • Nepartikelen en namaak
 • Uit China dus geen Europese bescherming (weekmakers, gifverf)
 • Geen garantierecht
 • Spullen van lage kwaliteit
 • Enorme vervuiling wegens luchttransport
 • Trustpilot-reviews zeggen genoeg
 • Producten worden niet geleverd
 • Onbekend waar producten vandaan komen

Amazon

Al sinds ze in Nederland actief zijn, boycot ik Amazon. De Amerikaanse gigant komt vaak in het nieuws, en 9 van de 10 keer is dat niet om iets goeds.

Waarom ik er niet koop:

 • Belastingontduiking
 • Personeel wordt stelselmatig onderbetaald en slecht behandeld
 • Je data is er niet veilig en wordt verkocht en gedeeld
 • Lage tot zeer lage kwaliteit
 • Producten komen niet overeen met afbeeldingen en beschrijving
 • (Vrijwel) geen mogelijkheid tot retourneren
 • Trustpilot reviews

Wish

Nog meer Chinese meuk komt naar Nederland via Wish, behalve dan dat dit een Amerikaans bedrijf is. Wish is namelijk zelf niet verantwoordelijk voor de productie, maar biedt derden het platform om spullen te verkopen. Vooral lagelonenlanden maken hier gretig gebruik van.

Waarom ik er niet koop:

Alles wat je hierboven bij AliExpress hebt gelezen, is ook van toepassing op Wish. Plus:

Action

Theeglazen die uit elkaar klappen, speelgoed met weekmakers… bij Action is niet alles even slecht, maar je kunt bij genoeg dingen je vraagtekens zetten. Ze moeten regelmatig iets terugroepen. Bij een shirtje van 3 euro krijg ik buikpijn. Ik kan niet zeggen dat ik er helemaal nooit iets koop, dan lieg ik. Ik probeer het echter zoveel mogelijk te voorkomen.

Waarom ik er niet wil kopen:

 • Inkopen uit buitenland
 • Meuk, meer meuk en nog meer meuk
 • Extreem gericht op consumentisme
 • Kwalitatief matig
 • Snel wisselend assortiment
 • Lokt om méér te kopen dan nodig
 • Groot deel komt uit China
 • Onprettige winkelinrichting, zooitje, onprettig licht

Blokker

Vroeger was dit een winkel waar ik graag kwam. Je kon er eigenlijk alles voor in huis halen, van lampenbolletjes tot kerstverlichting en van afwaskwast tot klein speelgoed voor een verjaardag. Ik weet niet wat er is gebeurd, maar de winkels vind ik ongezellig en ouderwets, het aanbod trekt me niet en de webwinkel vind ik echt een ratjetoe. Dit bedrijf heeft alles om dé duurzame huis-tuin-en-keukenwinkel van Nederland te worden, maar ze blijven hangen in een formule die misschien in 2005 nog interessant was. Zonde!

Waarom ik er niet meer koop:

 • Aanbod trekt mij niet (meer)
 • Webwinkel is een zooitje, aanbod veel te groot en onoverzichtelijk
 • Aanbod uit China
 • Positief: oude pannen inleveren voor recycling

Wat is een winkel waar jij niet snel naar binnenstapt? Bij welke webwinkel zal jij nooit iets kopen?

Anja

6 reacties op ‘(Web)winkels waar ik niets koop – en waarom

 1. Ik vind de HEMA een fijne winkel(keten), maar de inrichting en het aanbod in het filiaal het dichtst in de buurt is het voor mij niet. Net als het personeel. Dat zit altijd achter de kassa te kwekken met elkaar, zonder aandacht voor de klant. Dus tja, fijn aanbod of niet: ik kom er liever niet. En verder koop ik nooit bij AliExpress. Ik vind hun website één grote onoverzichtelijke puinhoop.

  Like

 2. Voor de webwinkels die je noemt volg ik je helemaal. Bij mij zou ook nog Primark in het rijtje staan. De Blokker zie je hier niet meer, dus daar hoef ik zelfs niet meer over na te denken.
  Bij de Action durf ik wel nog binnen stappen, maar dan wel heel gericht, vaak voor knutselspullen voor mijn plusdochter bijvoorbeeld.

  Like

 3. Ik vind de she-in reclames die ik te zien krijg altijd erg verleidelijk want erg mooie dingen. Maar uiteraard koop ik er nooit iets.
  Bij Amazon heb ik geloof ik wel eens iets gekocht. En Blokker is failliet, toch in België. Bestaat dat nog in Nederland?
  Ik koop wel eens iets op internet, maar niet zo heel erg vaak.

  Like

 4. Eens met je lijstje en inderdaad de al genoemde Primark. Ook Zara vind ik van lage kwaliteit. Ik kreeg weleens kinderkleding van de Zara van een vriendin. Hoewel ik maar op 30graden was, ging het vaak stuk (bij slecht het tweede kindje dat het draagt). Dan is Hema toch een stuk betrouwbaarder.
  Het liefst koop ik zo min mogelijk online maar lokaal. Bij voorkeur mooie merken in vintage winkeltjes in de buurt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.