Hoe minimaliseer je je slaapkamer?

Mijn slaapkamer is de laatste tijd verre van minimalistisch. Er staat een doos met kleding ‘waar ik iets mee moet’. Er liggen hydrofiele doeken en een jurk die naar de kledingmaker moet op de schouw. En de helft van mijn nachtkastje wordt ingenomen door een boek waar ik al drie keer in begonnen ben, maar wat me maar niet weet te pakken…

Herkenbaar?

That’s life, zullen we maar zeggen. Maar ik weet ook dat het niet ideaal is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken (“je doet er toch je ogen dicht”) is de slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je huis. Het is de plek is waar we onze dag afsluiten en de volgende dag, hopelijk fris en fruitig, beginnen. Van alle ruimtes in je huis die je zou willen minimaliseren, is je slaapkamer daarom misschien wel degene met de grootste effecten.

Waarom minimalisme in de slaapkamer?

Minimalisme blijft een populair onderwerp. Het leven wordt er namelijk niet rustiger op voor de meeste mensen. Minimalisme is dé manier om je leven te vereenvoudigen en te focussen op wat echt belangrijk is. In de slaapkamer betekent minimalisme dat je je richt op het creëren van een rustige en opgeruimde ruimte die je helpt om beter te kunnen slapen.

Dat gaat in eerste instantie vooral om rondslingerende spullen, maar ook om dingen die er niet horen of dingen die ruimte innemen en ‘verstoren’. Die niet bijdragen aan het doel van de ruimte (daar is ‘ie weer!). Een opgeruimde slaapkamer brengt je geest tot rust. Als je slaapkamer vol ligt met zooi (of, misschien vriendelijker gezegd: “dingen”) kan dit voor afleiding zorgen en je vermogen om te ontspannen belemmeren.

Hoe minimaliseer je je slaapkamer?

Minimalisme begint met het bepalen van het doel van de kamer. In het geval van de slaapkamer is dat… slapen! Dan volgt het opruimen van overtollige spullen en het als laatste: het beter organiseren en eventueel schoonmaken van wat je echt nodig hebt in de ruimte. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het minimaliseren van je slaapkamer:

 • Begin met het verwijderen van onnodige spullen: Kijk kritisch naar alle spullen in je slaapkamer en kies wat er mag blijven. Welke spullen gebruik je echt? Welke horen in de slaapkamer thuis? Verwijder wat je niet gebruikt, zoals oude kleding, boeken en decoraties.
 • Organiseer de spullen die je wel wilt houden: zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft en georganiseerd is. Ook de spullen die in andere ruimtes horen. Zo voorkom je dat ze zich opnieuw een weg banen naar je slaapkamer.
 • Vermijd teveel prulletjes: een paar decoraties kunnen je slaapkamer een extra sfeertje geven, of helpen je bij het tot rust komen. Het is echter snel teveel en dan is de afleiding groter dan je zou willen. Minimalisme betekent dat je alleen de decoraties behoudt die je echt mooi vindt.
 • Houd je slaapkamer schoon en fris: niets slaapt lekkerder dan een schoon bed, toch? Maak daarom regelmatig schoon, stofzuig de vloer, fris je bed op. Of regel iemand die dat voor je doet.

8 praktische tips voor de slaapkamer

 1. Ga je all-out en wordt het meteen een make-over? Kies voor een rustige kleur op de muren van je slaapkamer. Wij hebben gekozen voor een diepe groentint. Vermijd heel druk behang op de wand die je ziet vanuit je bed.
 2. Minimaliseer je kledingkast: het risico hierbij is dat je een doos met kleding in je slaapkamer overhoudt waar je nog wat mee moet *ahum*.
 3. Weg met elektronica. Tv’s, laptop, tablet? Persoonlijk vind ik ze niet in de slaapkamer thuishoren.
 4. Kies voor meubels die niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi. Dan heb je minder noodzaak aan ‘prulletjes’.
 5. Investeer in goed beddengoed, van hoge kwaliteit en goed wasbaar. Wij hebben letterlijk hotelbeddengoed (dus niet Hema beddengoed met ‘hotel’ in de titel) en dat vond ik echt een game-changer.
 6. Probeer het eens zonder nachtkastje: dat is vaak een ‘catch-all’ plek of dumpzone.
 7. Minimaliseer het aantal kussens en dekens. Hier in huis alleen functionele kussens (geen sierkussens) op bed.
 8. Verlichting doet ook heel veel. Kies voor warm licht wat je kunt dimmen. Wij hebben twee nachtlampjes (dimbaar) en één grote functionele hanglamp (niet dimbaar) en dat werkt heel prima.

Conclusie

Minimalisme in de slaapkamer kan je helpen om je te concentreren op wat echt belangrijk is, namelijk tot rust komen! Zeg die overtollige spullen gedag en merk het verschil van een minimalistische slaapkamer, die bovendien makkelijker op te ruimen en schoon te houden is.

Anja

2 reacties op ‘Hoe minimaliseer je je slaapkamer?

 1. Bij mij is de slaapkamer vooral ook een opslagplaats, want ik heb naast de slaapkamer geen ‘extra’ kamer in huis om spullen op te slaan. Bij mij dus vooral praktisch ingericht, met heel veel kastruimte. Want het mag dan een opslagplaats zijn: ik wil dat niet zien;).

  Like

 2. Sinds een paar weken hebben wij een nieuw bed en heb ik de nachtkastjes de deur uit gedaan, dat scheelt echt een hoop troep. Verder staat er een kaptafel in de kamer, verder niets.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.