Fijne verhalen-podcasts: mijn nieuwe tijdverdrijf | Met aanraders!

Er zijn ontelbaar veel podcasts te vinden, sommige zelfs als series met meer dan 1000 afleveringen met steeds een ander thema. Wetenschap, misdaad, wereldnieuws, gezondheid, geld: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een podcast over. Toen de podcasts opkwamen, volgde ik een paar van die series, maar al snel vond ik deze set-up “too much”. Hoe anders is het met de verhalen-podcasts, die hebben echt mijn hart gestolen. Ze maken files korter, onkruid wieden leuk en badwater koud, zo intens kan ik “erin zitten”.

Verhalen-podcast vertellen – zoals duidelijk wordt uit de titel – een verhaal in slechts een paar afleveringen. Soms twee of drie, vaker iets tussen de vijf en 8. Het zijn dan afleveringen van 20 tot 30 minuten, vaak met achtergrondgeluiden en verschillende stemmen. Eigenlijk zijn het gewoon moderne varianten van het hoorspel. En of het nu fictie of non-fictie is, ik kan er ontzettend van genieten. Daarom vandaag een lijstje van favorieten van de afgelopen tijd!

(In willekeurige volgorde)

1 – Bob

Misschien vond ik dit wel de mooiste van allemaal. Ik heb echt met natte ogen geluisterd soms. Bob is een 6-delige podcast over een dementerende dame die steeds de naam ‘Bob’ herhaalt, de naam van een oude jeugdliefde. Heeft Bob bestaan of is dit een fantasie van de 84-jarige dame, die voor haar voelt alsof het echt is gebeurd. En… was er ook niet een ongewenste zwangerschap en een kindje dat ze heeft moeten afstaan? Elke aflevering is ongeveer 35 minuten, via je podcast-speler (zoals Spotify) of online.

2 – Brand in het landhuis

Deze is al iets ouder, maar scoorde meteen vanaf het begin af aan al hoog in de podcast-toplijsten. De podcast wordt zelfs vermeld op Wikipedia. Deze eveneens 6-delige podcast gaat over de excentrieke en waarschijnlijk schat-hemeltjerijke Ewald Marggraff, die na een brand in zijn landhuis dood gevonden werd… achter de deur. Wat is er gebeurd en wie heeft het geld nu in zijn bezit? Deze podcast zal voor mij altijd verbonden blijven met Frankrijk, want ik luisterde deze afleveringen onderweg naar en terugkomend van een reis naar Lyon per TGV, razend langs Franse en Belgische landhuizen. Hoewel gedramatiseerd – er is ok zeker discussie over sommige statements gemaakt in de podcast – is dit een waargebeurd verhaal. Spannend!

3 – Een jongen in de oorlog

Van maart 2020 dateert Een jongen in de oorlog, eveneens een podcast van de NPO (bovenstaande zijn dat ook), geheel vertolkt door Koos Postema, die 7 jaar oud was op het moment dat Rotterdam werd gebombardeerd (mei 1940). Hij vertelt uit eerste hand wat er die dag gebeurde, hoe zijn gezin hiermee omging en hoe ze langzaam weer opkrabbelden na het bombardement, gedurende de oorlogsjaren daarna. Wat mij betreft had de podcast langer mogen zijn of meer afleveringen mogen bevatten. Ik vond het soms wat hink-stap-sprong en ik had wellicht nog wat meer persoonlijkheid willen horen, mogelijk van buren, of vrienden of… maar zoveel kunnen dat er natuurlijk niet meer zijn, want het is inmiddels al zo lang geleden.

4 – De Blankenberge Tapes

Als de jonge Hannah Rentmeester wordt vermoord, lijkt het erop dat haar vriend Robert Josse de dader is. Maar waar is Robert Josse? Bestaat er wel een Robert Josse? En wat heeft dit met een opbloeiende Tinderliefde te maken? Deze misdaadzaak gaat letterlijk van kwaad tot erger en wees gewaarschuwd: wakker liggen hoort erbij. Meer ga ik gewoon niet vertellen, dat doet af van de magie en de spanning. Ter geruststelling: deze podcast is volledig fictief. Of had ik dat nou juist niet moeten zeggen?

Op de luisterlijst:

De volgende titels heb ik nog niet geluisterd, maar staan op de wishlist. Hopelijk heb ik er in het paasweekend tijd voor! Ze zijn allemaal online te vinden en/of via je favoriete podcast app.

5 – De Bourgondiërs met Bart van Loo – 8 afleveringen – in lange (ruim 1,5 uur) durende afleveringen reis je door de Middeleeuwen met meesterverteller Bart van Loo. Geschiedkundig, waargebeurd, verhalend.

6 – De verdwijning van Britta Cloetens – 3 afleveringen – de verdwijning van de 25-jarige Britta is een mysterie tot de bekentenis. Maar daarna eigenlijk nog steeds. Waargebeurd, crime, Vlaams.

7 – Het hart van Napoleon – 10 afleveringen – volgt de weg van Napoleon door de geschiedenis. Over het huwelijk, politiek, kinderen en grote idealen. Waargebeurd, geschiedenis, politiek, verhalend.

8 – Kwaad bloed – 13 afleveringen – true crime podcast, maar dan Nederlands, met in elke aflevering een ander dossier. Waargebeurd, crime, maatschappelijk.

9 – El Tarangu – 6 afleveringen – over een overleden wielerheld die ineens mosselen eet op een terrasje in België. Met dezelfde dames als ‘Bob’. Sportgeschiedenis, spanning, avontuur.

10 – Cokevissers – 6 afleveringen – in het streng-gereformeerde Urk wordt een grote lading cocaïne ontdekt. Blijkt Urk het centrum van de cokehandel in Nederland? Fictief, verhalend, misdaad.

11- Laura H. – 4 afleveringen – over het ‘Kalifaatmeisje’ Laura H. uit Zoetermeer. Maatschappelijk, waargebeurd, religie.

12 – De moord op Patrick – 6 afleveringen – over de coldcase van de 36-jarige tennisleraar Patrick van der Bolt uit 2002 en het niveau van het politieonderzoek in Nederland. Waargebeurd, crime, maatschappelijk.

13 – De kasteelmoord – 4 afleveringen – over de dood van Stijn Saelens met de dorpsdokter als hoofdverdachte. Waargebeurd, crime, Vlaams.

14 – De Zonnekoning – 10 afleveringen – over Louis XIV, de Zonnekoning. Geschiedkundig, verhalend, politiek.

Zo, en nu maar horen of jullie er ook fan van zijn en of je nog tips en aanvullingen hebt voor mij en mede-lezers!

Veel luisterplezier en alvast een mooie Paasweekend,
xAnja