Fijne verhalen-podcasts: mijn nieuwe tijdverdrijf | Met aanraders!

Er zijn ontelbaar veel podcasts te vinden, sommige zelfs als series met meer dan 1000 afleveringen met steeds een ander thema. Wetenschap, misdaad, wereldnieuws, gezondheid, geld: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een podcast over. Toen de podcasts opkwamen, volgde ik een paar van die series, maar al snel vond ik deze set-up “too much”. Hoe anders is het met de verhalen-podcasts, die hebben echt mijn hart gestolen. Ze maken files korter, onkruid wieden leuk en badwater koud, zo intens kan ik “erin zitten”.

Verhalen-podcast vertellen – zoals duidelijk wordt uit de titel – een verhaal in slechts een paar afleveringen. Soms twee of drie, vaker iets tussen de vijf en 8. Het zijn dan afleveringen van 20 tot 30 minuten, vaak met achtergrondgeluiden en verschillende stemmen. Eigenlijk zijn het gewoon moderne varianten van het hoorspel. En of het nu fictie of non-fictie is, ik kan er ontzettend van genieten. Daarom vandaag een lijstje van favorieten van de afgelopen tijd!

(In willekeurige volgorde)

1 – Bob

Misschien vond ik dit wel de mooiste van allemaal. Ik heb echt met natte ogen geluisterd soms. Bob is een 6-delige podcast over een dementerende dame die steeds de naam ‘Bob’ herhaalt, de naam van een oude jeugdliefde. Heeft Bob bestaan of is dit een fantasie van de 84-jarige dame, die voor haar voelt alsof het echt is gebeurd. En… was er ook niet een ongewenste zwangerschap en een kindje dat ze heeft moeten afstaan? Elke aflevering is ongeveer 35 minuten, via je podcast-speler (zoals Spotify) of online.

2 – Brand in het landhuis

Deze is al iets ouder, maar scoorde meteen vanaf het begin af aan al hoog in de podcast-toplijsten. De podcast wordt zelfs vermeld op Wikipedia. Deze eveneens 6-delige podcast gaat over de excentrieke en waarschijnlijk schat-hemeltjerijke Ewald Marggraff, die na een brand in zijn landhuis dood gevonden werd… achter de deur. Wat is er gebeurd en wie heeft het geld nu in zijn bezit? Deze podcast zal voor mij altijd verbonden blijven met Frankrijk, want ik luisterde deze afleveringen onderweg naar en terugkomend van een reis naar Lyon per TGV, razend langs Franse en Belgische landhuizen. Hoewel gedramatiseerd – er is ok zeker discussie over sommige statements gemaakt in de podcast – is dit een waargebeurd verhaal. Spannend!

3 – Een jongen in de oorlog

Van maart 2020 dateert Een jongen in de oorlog, eveneens een podcast van de NPO (bovenstaande zijn dat ook), geheel vertolkt door Koos Postema, die 7 jaar oud was op het moment dat Rotterdam werd gebombardeerd (mei 1940). Hij vertelt uit eerste hand wat er die dag gebeurde, hoe zijn gezin hiermee omging en hoe ze langzaam weer opkrabbelden na het bombardement, gedurende de oorlogsjaren daarna. Wat mij betreft had de podcast langer mogen zijn of meer afleveringen mogen bevatten. Ik vond het soms wat hink-stap-sprong en ik had wellicht nog wat meer persoonlijkheid willen horen, mogelijk van buren, of vrienden of… maar zoveel kunnen dat er natuurlijk niet meer zijn, want het is inmiddels al zo lang geleden.

4 – De Blankenberge Tapes

Als de jonge Hannah Rentmeester wordt vermoord, lijkt het erop dat haar vriend Robert Josse de dader is. Maar waar is Robert Josse? Bestaat er wel een Robert Josse? En wat heeft dit met een opbloeiende Tinderliefde te maken? Deze misdaadzaak gaat letterlijk van kwaad tot erger en wees gewaarschuwd: wakker liggen hoort erbij. Meer ga ik gewoon niet vertellen, dat doet af van de magie en de spanning. Ter geruststelling: deze podcast is volledig fictief. Of had ik dat nou juist niet moeten zeggen?

Op de luisterlijst:

De volgende titels heb ik nog niet geluisterd, maar staan op de wishlist. Hopelijk heb ik er in het paasweekend tijd voor! Ze zijn allemaal online te vinden en/of via je favoriete podcast app.

5 – De Bourgondiërs met Bart van Loo – 8 afleveringen – in lange (ruim 1,5 uur) durende afleveringen reis je door de Middeleeuwen met meesterverteller Bart van Loo. Geschiedkundig, waargebeurd, verhalend.

6 – De verdwijning van Britta Cloetens – 3 afleveringen – de verdwijning van de 25-jarige Britta is een mysterie tot de bekentenis. Maar daarna eigenlijk nog steeds. Waargebeurd, crime, Vlaams.

7 – Het hart van Napoleon – 10 afleveringen – volgt de weg van Napoleon door de geschiedenis. Over het huwelijk, politiek, kinderen en grote idealen. Waargebeurd, geschiedenis, politiek, verhalend.

8 – Kwaad bloed – 13 afleveringen – true crime podcast, maar dan Nederlands, met in elke aflevering een ander dossier. Waargebeurd, crime, maatschappelijk.

9 – El Tarangu – 6 afleveringen – over een overleden wielerheld die ineens mosselen eet op een terrasje in België. Met dezelfde dames als ‘Bob’. Sportgeschiedenis, spanning, avontuur.

10 – Cokevissers – 6 afleveringen – in het streng-gereformeerde Urk wordt een grote lading cocaïne ontdekt. Blijkt Urk het centrum van de cokehandel in Nederland? Fictief, verhalend, misdaad.

11- Laura H. – 4 afleveringen – over het ‘Kalifaatmeisje’ Laura H. uit Zoetermeer. Maatschappelijk, waargebeurd, religie.

12 – De moord op Patrick – 6 afleveringen – over de coldcase van de 36-jarige tennisleraar Patrick van der Bolt uit 2002 en het niveau van het politieonderzoek in Nederland. Waargebeurd, crime, maatschappelijk.

13 – De kasteelmoord – 4 afleveringen – over de dood van Stijn Saelens met de dorpsdokter als hoofdverdachte. Waargebeurd, crime, Vlaams.

14 – De Zonnekoning – 10 afleveringen – over Louis XIV, de Zonnekoning. Geschiedkundig, verhalend, politiek.

Zo, en nu maar horen of jullie er ook fan van zijn en of je nog tips en aanvullingen hebt voor mij en mede-lezers!

Veel luisterplezier en alvast een mooie Paasweekend,
xAnja

Anja

18 reacties op ‘Fijne verhalen-podcasts: mijn nieuwe tijdverdrijf | Met aanraders!

 1. ” Je kunt het zo geld niet bedenken”…….
  Slip of the mind met GEK?? Zekers, geld doet gekke dingen met mensen…..
  Bedankt voor de podcasttips!

  Like

  1. Ik luister tijdens klusjes in huis ook altijd podcasts. Gisteren Brand in het Landhuis helemaal geluisterd. Ook tijdens het relaxen in de tuin deze keer. 🙂
   Op mijn blog verwijs ik vaak graag naar de Slow Home Podcast. Over minimaliseren, en andere Slow- onderwerpen. Minder spannend maar wel altijd aangenaam kabbelende gesprekken. Mijn kinderen luisteren nu urenlang naar de Luisterbieb. Zelf heb ik dan toch niet genoeg rust ofzo om een boek te luisteren, alleen podcasts. Misschien moet ik het een keer proberen.

   Like

 2. Hoi, dank je voor de tips. Ik luister graag naar luisterboeken en ben nu naar Michelle Obama an het luisteren. Erg mooi verteld en erg leuk om te horen hoe haar levensgeschiedenis is. Maar ook (ja echt!) het verhaal van Patty Brad was aardig, en het boek waarin Martine Bijl vertelt over haar beroerte was aangrijpend. Zoveel te luisteren en zo weinig tijd!! Gelukkig kan luisteren ook op de fiets of wandelend, iets wat ik de laatste weken erg veel doe! Groet Stella

  Geliked door 1 persoon

 3. Tot gisteren had ik dus nog nooit naar een postcast geluisterd. Ondertussen gestart met Bob. Nu al benieuwd hoe het gaat aflopen. Het doet me qua stijl wat denken aan de luistercd’s van Het Geluidshuis (ik weet niet of die in Nederland gekend zijn) die we vroeger voor de kinderen in de auto afspeelden maar dan nu voor volwassenen. De verdwijning van Britta Cloetens was hier een tijdje terug gewoon op de televisie te bekijken. Hartelijk dank voor het lijstje en je blog. Echt heel leuk om volgen !

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb De brand in het Landhuis in 2 dagen “uitgeluisterd” (is dat een werkwoord? haha 😄)
  Bedankt voor de leuke tips! De podcast wereld gaat voor me open!

  Like

  1. hier net van t zelfde… De brand in het Landhuis was net niet verslavend hahaha.. Ondertussen ook naar de Moord op Patrick geluisterd. Vind ik zelfs nog beter. Maar ook ‘De Blankeberge tapes’, De kofferbakmoord en de Deventer moordzaak. Niet dat ik zelf zo luguber van aard ben maar het onderzoek achter zulke zaken boeit me enorm. Wat ook fijn is, is dat men op het einde ook vaak een tip geeft voor eenzelfde genre van podcast.

   Like

   1. Ah tof! Nog meer ideeën! Luister je ze via Spotify? Ik heb afgelopen zondag naar ‘Daders’ geluisterd tijdens mijn klusdag. Ik weet zeker dat je dat ook heel interessant vindt!

    Like

 5. Dit doe ik al jaren, om mijn reistijd in de auto te veraangenamen en ondanks weinig tijd toch boeken te kunnen “lezen”. Tijdens het huishouden luister ik ook wel eens via mijn telefoon: die stop ik dan in mijn kontzak, en ik doe een dopje in mijn oor via een snoertje waarvan één oortje heb afgeknipt.
  Ik luister graag naar podcasts van de correspondent, maar ook naar voorgelezen boeken. De Bibliotheek heeft een app waarin ontzettend veel luisterboeken te vinden zijn. Zit gratis bij je lidmaatschap. Een aanrader!

  Like

 6. leuk lijstje!
  Ken je ‘de verwarde cavia’? Een podcast van bijna 100 korte afleveringen en een erg leuk verhaal.
  Bob heb ik zelf ook met heel veel plezier beluisterd. ‘Iemand’ vond ik ook een bijzonder mooie serie, waarbij elke aflevering iemand zijn bijzondere verhaal vertelt.
  Hierboven vermelde iemand ook al het geluidshuis, die hebben inderdaad geweldige luisterverhalen voor kinderen, met voldoende knipoogjes om het ook voor volwassenen erg leuk te houden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.