Welke kerstdecoratie ik wel/niet heb

Toen ik begin november vroeg welke onderwerpen er in de komende tijd op de blog behandeld moesten worden, kwam “je huis minimalistisch decoreren voor kerst” als één van de populairste topics naar boven. Vandaag dan ook een nieuwe blogpost die beschrijft hoe ik mijn huis inricht – en waarom je dat minimalistisch is (of niet).

Zondag komt hier de kerstboom in huis en dus leek het me een uitgelezen moment om dit artikel te gaan schrijven. Maar eerst toch nog even over dat seizoensdecoreren: hoe zit dat? Dat past toch eigenlijk helemaal niet bij minimalistisch leven? Tsja, dat zou je kunnen vinden. Zo denk ik dat de ik-leef-uit-mijn-rugzak minimalist geen kerstdecoratie in zijn bezit heeft. Maar er is niet één type minimalist.

Deze minimalist – ik noemde mezelf al eerder de ‘huis-tuin-en-keuken minimalist’ – heeft wél kerstversiering in huis. Een gelimiteerde hoeveelheid, dat zeker. Elk kerstding dat ik bezit is er om een reden. Soms is die reden heel stom:

Eén van mijn favorieten!

Omdat ik er ontzettend om moet lachen bijvoorbeeld 🙂

Eerder schreef ik al dat onze kerstboom eigenlijk meer een herinneringenboom is. En nee, die herinneringen zitten niet in die dingen, maar juist door die souvenir-kerstballen met elkaar op te hangen elk jaar, staan we even stil bij alles wat geweest is. In die zin is onze kerstboom een soort levend foto- of plakboek, speciaal voor kerst. Ik heb dan ook geen bepaalde kleur of stijl: het is echt een ratjetoe. And I love it!

Dit is helemaal geen kerstboomhanger; dit is mijn bijt-ring van toen ik nog mini-Anja was. Ook die hangt in de boom.

Ik houd van die geurende boom in huis, het aandoen van de lichtjes ’s morgens (met een kop winterthee even in het halfdonker genieten) – en in de boom hangen ook een paar gewone kerstballen die het licht mooi reflecteren.

Hoeveel kerstspullen heb ik?

Maar nu het antwoord op de vraag: hoeveel kerstspullen heb ik en wat komt er absoluut niet in? Het precieze aantal weet ik niet en wisselt ook per jaar. In totaal zijn er 2 dozen, waarvan één kerstballenbox. Toen ik nog geen minimalist was, waren het er 5.

Dozen, ja. Vijf van die kerstpakket-dozen, ja.

Voor mij is de kerstboom hét centrale, grote gebaar met kerst. De spullen daarvoor zijn dan ook het meest aanwezig: hangers, lichtjes, haakjes. In de gewone doos zitten het kerststalletje met zijn bewoners (een oudje), de grote kerstboomhangers, de lampjes voor in de boom, wat inpak-decoratie, kaarsen en de piek.

Er is nog ruimte 🙂

Daarnaast heb ik een deurkrans die ik het hele jaar door gebruik op verschillende manieren. Die vul ik aan met takken en knipsels uit de tuin en misschien een strikje of balletje. Ik vind natuurlijke materialen het mooist.

De flessenborstelbomen waren een cadeau vorig jaar. Ik weet nog niet of ik ze houd. De ster (van Hema) geeft licht, is ook nog een twijfelgeval…

Wat heb ik niet en komt er ook niet zo snel in?

 • Nep kerstboom
 • Kerstslingers (in de boom)
 • Engelenhaar
 • Versierde takken (besjes etc) voor in de boom
 • Kerstservies, kerstborden, kerstschalen etc
 • Speciale kerstkleding zoals een kersttrui, sokken of kerstpyjama
 • Alles meer dan één boom
 • Spuitsneeuw
 • Gekleurde verlichting, knipperende verlichting
 • Verlichte rendieren, sneeuwmannen, kerstmannen
 • Een kerstdorp (al vind ik dit wel heel leuk in het tuincentrum 😉 )
 • Kerstster (de plant, weet je wel, verschrikkelijk!)

Waar ik niet wil zeggen dat dat allemaal verkeerd is, het is alleen niet mijn (onze) kerst.

Minimalistisch kersthuis

Wil je zelf ook je huis minimalistisch inrichten voor kerst? Ik zeg: doen. Zeker dit jaar kunnen we allemaal wel wat rust en tijd voor reflectie gebruiken. Kerst is zoveel meer dan de decoratie. Praktisch adviseer ik je om voor één of slechts een paar grote opvallende echt-kerst dingen te gaan en het daarbij te houden. Maar vooral:

Focus niet op hoe het eruit ziet:
Focus op hoe het voelt.

Kerst is warmte en bij elkaar zijn. Oog hebben voor elkaar, niet voor de knipperlampjes, de overdadige dinertafel en de cadeaus. Eerst mensen, dan dingen. Als de nadruk op je frutsels ligt, is er vaak iets anders mis.

Wat dat betreft is Katy Perry’s liedje het beste minimalistische kerstliedje:

Everybody’s in a hurry, in a flurry
Shopping ‘til they’re droppin’ in the snow
Kids are cryin’, dogs are barkin’
Catching up with folks we barely know

Sure it’s madness, but it’s magic
As soon as you hang up the mistletoe
Cause you’re the reason for the season
No, we don’t need to keep up with the Jones
Our love is something priceless

I don’t need diamonds, no sparkly things
Cause you can’t buy this a-feeling
Nothing lights my fire or wraps me up, baby, like you do
Just want a cozy, a cozy little Christmas here with you

[…]

Happy holidays!
xAnja