Je doelen voor 2023 behalen: zo doe ik het

Van de week schreef ik een blogje met daarin mijn doelen voor het nieuwe jaar. Ik was daarin voor het eerst heel openhartig en deelde ze allemaal met jullie. Daarbij ging ik nog niet in op hóe ik dan dit soort doelen, wensen, voornemens voor het nieuwe jaar wil behalen. Maar daar heb ik al wel over nagedacht. De oplettende lezer zag dit ook al een beetje terug in de tekst.

Als ik naar mijzelf kijk zijn er twee punten heel belangrijk, naast het doelen stellen, om die gewenste doelen dan ook in de praktijk te brengen: concretiseren en plannen.

1 – Concretiseren

Een doel is vrij zinloos als je niet duidelijk voor jezelf hebt wat je ermee bedoelt. Ja, ik weet dat dat logisch klinkt. Maar neem “stoppen met roken”. Dat is maar een “half concreet” doel op zich. Ja, je wil af van die sigaretten, maar hóe doe je dat dan? Wil je dat met acupunctuur doen of nicotinepleisters? Ga je elke week 1 sigaret minder roken of cold-turkey stoppen? Is het jouw plan om je hele huis te minimaliseren? Wat betekent dat dan voor jou?

Of om mijn persoonlijke doel te nemen: ik wil meer rust in 2023. Wat betekent dat voor mij? Daar denk ik dan eerst over na. Ik gedij beter bij overzicht en dus betekent het dat ik meer rust in mijn werk heb als ik to do lijstjes en planningen maak. Ik kan soms teveel tijd spenderen aan social media, dus komt er een socialmedia-vrije dag in de week. En ik kies voor rust als ontspanning: boek lezen i.p.v. uitgaan, bad nemen i.p.v. tv… Deze vertaalslag schrijf ik ook op en… ik zorg ervoor dat het in mijn agenda terecht komt (zie 2).

2 – Plannen

Ja, nummer twee om je doelen te behalen is echt plannen. Tenminste, dat vind ik, want ik ben nu eenmaal zo’n type. Maar écht, ook als je wilt stoppen met roken dan is je agenda je beste vriend. Want dan kun je elke week op maandag (met reminder) zetten dat je deze week nog maar 5 sigaretten per dag gaat roken. En zie je waar je bent in het verwezenlijken van je doel.

Pak ik er één van mijn eigen doelen bij (“mooie herinneringen maken”) – dan betekent dat concreet dat ik nu al een aantal momenten in mijn agenda heb gezet waarin we iets leuks met elkaar willen doen. Plus een moment om dát te plannen. Denk aan het Paasweekend. Het is leuk als we dan iets met elkaar (en/of familie) kunnen ondernemen. Dus staat er twee weken voor dat weekend een notificatie in mijn agenda om iets moois te bedenken. Dat kan simpel eieren zoeken en paasontbijt zijn of een weekendje weg – dat zien we dan wel weer.

Sommige wensen (bijvoorbeeld een nieuwe baan, nieuw huis of zwanger worden) laten zich wat minder makkelijk plannen. Maar ook dan kun je doen wat er in jouw macht ligt: je cyclus tracken (zwanger), Funda-alerts instellen (huis), je LinkedIn-profiel updaten (werk).

Hoe doe jij dat?

Bovenstaande twee punten zijn voor mij het belangrijkst. Ze houden me scherp en zorgen ervoor dat ik aan het eind van het jaar kan zeggen “Ja, dat is gelukt.” (Of toch bijna, haha). Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen: welk doel heb jij voor 2023 en hoe ga je dat in de praktijk brengen?

Anja

4 reacties op ‘Je doelen voor 2023 behalen: zo doe ik het

 1. Ik werk niet met doelen, omdat dat mij zenuwen geeft, maar dat komt misschien ook wel omdat ik het nooit concreet maak. Ik snap wel dat je dat doet. Klinkt heel goed dit!

  Like

  1. Ik zie dat ik in mijn voorbeelden best “grote” zaken hebt genoemd. Maar ‘vaker creatief zijn’ was er een van vorig jaar, waarbij ik het concreet maakte in de zin van: als ik zin heb om te fröbelen, moet ik dat gewoon doen. Hoeft niet altijd een enorm ding te zijn, ook dat concretiseren niet. Mij helpt het enorm!

   Like

 2. Yes, twee goede tips! Ik pas ze ook allebei toe om mijn doelen te halen, anders komt het er niet van. Ik schrijf per doel op welke stappen ik moet zetten om het doel te behalen en verdeel de stappen over de maanden van het jaar. Zo kan ik iedere maand zien wat ik ‘moet’ doen en voelt het behapbaar 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.