Geen weekmenu maar een volledige mealplanner

De feestdagentijd komt eraan met alle leuke lampjes, frutsels (ahum) en kerstbomen komen ook de eetafspraken en diners. En de laatste weken waren hier druk, met leuke en ‘zware’ dingen, en ik merkte dat ik me sneller tegoed deed aan een glaasje alcohol en koos voor een chipje of kaasje in plaats van fruit. Ai.

Hoewel het aantal extra kilo’s zeer binnen de perken bleef (5) vond ik dat toch teveel (ik weeg maar 60 kilo, dus dat valt op). En met inderdaad die periode vol overvloed en lekker eten in het vooruitzicht wilde ik dat een halt toeroepen. Het is gewoon niet gezond, niet voor mijn lijf maar ook niet in ’t koppie.

Dus “lette ik op” deze afgelopen twee weken en waren er zo 3 kilo af. Nu, na het weekend met twee etentjes achter elkaar, vroeg opstaan en visite, is het weer net iets meer. Niet erg, een logisch gevolg van mijn keuzes.

Bovenstaande leidde tot een verandering in denken: ik wilde voor de komende week niet alleen het avondeten plannen (waar de rest ook van mee-eet), maar ook mijn kleinere maaltijden en snacks. Ik doe dit soort testjes wel vaker met mezelf; ze dagen me uit en ik leer elke keer weer wat.

Dus vandaag geen weekmenu met boodschappenlijst zoals je ‘m inmiddels gewend bent. Vandaag een meal planner voor de week van maandag t/m zaterdag. Zondag gaat hier namelijk nogal losjes en dan plan ik de nieuwe maaltijden weer of eten we restjes. Dus:

Maandag

Ontbijt: Brinta met melk
Lunch: Soep van zondag (Thaise currysoep)
Diner: Falafel, pita’s, veldsla, puntpaprika, knoflooksaus
Snacks: 2x fruit, noten, bakje yoghurt

Dinsdag

Ontbijt: Yoghurt met muesli, noten en fruit
Lunch: Restje veldsla + komkommer + boterhammen kaas
Diner: Kipvleugels ‘tandoori’ met gele rijst, doperwten, ui, crème fraîche en tomaatjes
Snacks: 1x fruit, yoghurt

Woensdag

Ontbijt: Brinta met melk
Lunch: Boterhammen met ham, komkommer en mosterd + fruitsmoothie
Diner: Spinaziestamppot met zongedroogde tomaatjes, kaasschnitzel
Snacks: 1x fruit, noten

Donderdag

Ontbijt: Toast (volkorenbrood) met jam, fruit
Lunch: Toast met avocado en een gekookt eitje, glas melk
Diner: Tofu ketjap met sperziebonen, witte rijst, taugé en pinda’s
Snacks: 1x fruit, yoghurt

Vrijdag

Ontbijt: Yoghurt, noten, honing
Lunch: Restje van donderdag? Anders brood
Diner: Etentje
Snacks: 2x fruit

Zaterdag

Ontbijt: Toast met gekookt eitje en kaas, fruit
Lunch: Broodje vis bij de kraam
Diner: Pompoensoep met een baguette en kaasjes + noten
Snacks: 1x fruit, yoghurt

(De kenner ziet dat ik globaal de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad volg, die raad ik ook aan als je zelf je voeding aan wilt passen)

Je ziet, ik wijk nu dus ook van mijn eigen regel af om al vooraf te kiezen welk gerecht ik op welke dag ga eten – terwijl ik normaal altijd zeg: maak een rijtje van 1, 2, 3… en kijk ’s morgens wat er uitkomt in je agenda en waar je zin in hebt (of wat er op de schaal ligt te sterven). Benieuwd hoe dat gaat zijn.

Maak jij ook een uitgebreidere meal planning of ‘alleen’ een weekmenu? Of ben je eigenlijk helemaal niet zo van het plannen?

xAnja

Anja

16 reacties op ‘Geen weekmenu maar een volledige mealplanner

 1. Toen ik begon met weekmenu’s plande ik alles, net zoals jij hier doet. Met het gevolg dat ik na één dag al het gevoel had mislukt te zijn omdat dat voor mij toch écht te gestructureerd is.

  Inmiddels maak ik een weekmenu waarin ik ook al echt nadenk over op welke dag ik welke maaltijd eet, en vervolgens ga ik met pijltjes lopen wisselen omdat ik dan toch op donderdag wat meer zin heb in ’t één of omdat ik op dinsdag vergeten was om iets uit de vriezer te halen.

  Voor mij is dat prima, inclusief pijltjes, maar “als proef” heb ik nu besloten om de maaltijden met potlood in te plannen zodat er net wat minder doorhalingen en verwijzingen op de kalender staan.

  Een bijkomend voordeel van het weekmenu op de kalender vind ik overigens dat de vraag “wat eten we vandaag?” nooit meer gesteld hoeft te worden. Want die kalender is voor ons hele gezin zichtbaar.

  Like

  1. Het is ook wel aardig veel werk om dit elke week zo te doen, maar ik merk (na 1,5 dag haha) wel dat ik er een soort van spelletje van maak met mezelf om zo gezond mogelijk te doen.
   Die “wat eten we vandaag” vraag (en vooral het bedenken van iets) overslaan vind ik echt topgoud 🙂

   Like

   1. Ik probeer al een aantal weken op te letten hoor, jammer genoeg nog zonder weinig resultaat.
    Heb al wel overwogen om hulp te zoeken maar ik kijk het nog even aan, soms duurt het gewoon even voor je lijf gewoon is aan iets anders.

    Geliked door 1 persoon

 2. Handig deze menu’s. Ik plan altijd mijn eet menu’s maar ruik ze wel eens met de dagen als het beter uitkomt. En ik moet echt opletten met wat en hoeveel ik eet. Er moet minstens 10 kg af maar ik heb er alle vertrouwen in.

  Like

   1. Dank je. Heb ook wel mijn moeilijke momenten hoor. Ik eet doordeweeks heel gezond, ontbijt, lunch en diner en twee tussendoortjes in fruit en noten. In het weekend heb ik een cheatday. En ik wandel veel. Maar ik moet echt een knop omdraaien want ik ben nogal van het lekkere eten 🙂

    Like

 3. Ik maak gewone weekmenu’s met alleen avondeten op. Hele dagen inplannen vind ik ook wat te gestructureerd en ik wil ook gewoon af en toe weleens toegeven aan mijn goestingskes, haha. Wat mij wel helpt om voor mijn tussendoortjes gezondere keuzes te maken is om de avond voordien mijn fruit al in stukken te snijden zodat ik dat de dag zelf niet meer moet doen want dat zorgt er altijd voor dat ik dan toch voor een koek ga ipv fruit. En ik lunch eigenlijk zo goed als elke dag met soep.

  Like

  1. Leuk woord “goestingskes”, doet me denken aan m’n Belgische collega’s. Heb je zo’n dag inplannen of eetdagboek bijhouden wel ‘ns geprobeerd?

   Goede tip ook van het fruit!

   Like

 4. Ik eet voor het ontbijt en de lunch eigenlijk bijna elke dag hetzelfde, dus het schiet niet echt op om daar nog een planning voor te gaan schrijven. Ontbijt is havermout, lijnzaad, sojamelk, banaan, rozijnen en kaneel. Lunch is vier volkoren boterhammen met hummus en tomaat of andere plantaardige smeersels met andere groente, en als ik dan nog trek heb wat fruit. Snacks zijn fruit, noten of maïswafels met pindakaas. Misschien is het niet goed om niet zo gevarieerd te eten, maar ik heb op dit moment niet de energie om gevarieerdere plannen te maken en ik vind het wel lekker zo. 🙂

  Like

  1. Ik denk dat je altijd eet zoals je leven eruit ziet. Heel mooi hoe je uit iemands voedingspatroon al veel kunt halen. Ik lees hieruit dat je vegetarisch eet (en dus waarschijnlijk dierenwelzijn belangrijk vindt) maar ook een druk leven leidt en voeding niet super belangrijk vindt. Meer iets wat moet. Klopt dat een beetje? 😉

   Like

 5. Ik heb een google agenda waar ik naast afspraken ook ons weekmenu bijhoudt. Het staat als een afspraak helemaal onderin de dag zodat ik het niet echt zie als ik mijn agenda open en niet lijkt op een volle agenda. Daar heb ik gerechten ingeplanned die zich om de X weken herhalen. Elk gerecht heeft een willekeurig herhaal schema van minimaal 8 weken zodat ik na zeker 8 weken niet hetzelfde weekmenu heb en is het toch gevarieerd. En af en toe valt er een gat en dan kies ik iets nieuws om te proberen.
  Dit doe ik ook met mijn lunch. Zo hoef ik niet elke week een weekmenu te bedenken. Ik kook trouwens voor maandag tot en met donderdag in het weekend en vries het in. Zaterdag en zondag kook ik vers of vaak gerechten die alleen vers lekker zijn. Vrijdag is restjesdag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.