Geen weekmenu maar een volledige mealplanner

De feestdagentijd komt eraan met alle leuke lampjes, frutsels (ahum) en kerstbomen komen ook de eetafspraken en diners. En de laatste weken waren hier druk, met leuke en ‘zware’ dingen, en ik merkte dat ik me sneller tegoed deed aan een glaasje alcohol en koos voor een chipje of kaasje in plaats van fruit. Ai.

Hoewel het aantal extra kilo’s zeer binnen de perken bleef (5) vond ik dat toch teveel (ik weeg maar 60 kilo, dus dat valt op). En met inderdaad die periode vol overvloed en lekker eten in het vooruitzicht wilde ik dat een halt toeroepen. Het is gewoon niet gezond, niet voor mijn lijf maar ook niet in ’t koppie.

Dus “lette ik op” deze afgelopen twee weken en waren er zo 3 kilo af. Nu, na het weekend met twee etentjes achter elkaar, vroeg opstaan en visite, is het weer net iets meer. Niet erg, een logisch gevolg van mijn keuzes.

Bovenstaande leidde tot een verandering in denken: ik wilde voor de komende week niet alleen het avondeten plannen (waar de rest ook van mee-eet), maar ook mijn kleinere maaltijden en snacks. Ik doe dit soort testjes wel vaker met mezelf; ze dagen me uit en ik leer elke keer weer wat.

Dus vandaag geen weekmenu met boodschappenlijst zoals je ‘m inmiddels gewend bent. Vandaag een meal planner voor de week van maandag t/m zaterdag. Zondag gaat hier namelijk nogal losjes en dan plan ik de nieuwe maaltijden weer of eten we restjes. Dus:

Maandag

Ontbijt: Brinta met melk
Lunch: Soep van zondag (Thaise currysoep)
Diner: Falafel, pita’s, veldsla, puntpaprika, knoflooksaus
Snacks: 2x fruit, noten, bakje yoghurt

Dinsdag

Ontbijt: Yoghurt met muesli, noten en fruit
Lunch: Restje veldsla + komkommer + boterhammen kaas
Diner: Kipvleugels ‘tandoori’ met gele rijst, doperwten, ui, crème fraîche en tomaatjes
Snacks: 1x fruit, yoghurt

Woensdag

Ontbijt: Brinta met melk
Lunch: Boterhammen met ham, komkommer en mosterd + fruitsmoothie
Diner: Spinaziestamppot met zongedroogde tomaatjes, kaasschnitzel
Snacks: 1x fruit, noten

Donderdag

Ontbijt: Toast (volkorenbrood) met jam, fruit
Lunch: Toast met avocado en een gekookt eitje, glas melk
Diner: Tofu ketjap met sperziebonen, witte rijst, taugé en pinda’s
Snacks: 1x fruit, yoghurt

Vrijdag

Ontbijt: Yoghurt, noten, honing
Lunch: Restje van donderdag? Anders brood
Diner: Etentje
Snacks: 2x fruit

Zaterdag

Ontbijt: Toast met gekookt eitje en kaas, fruit
Lunch: Broodje vis bij de kraam
Diner: Pompoensoep met een baguette en kaasjes + noten
Snacks: 1x fruit, yoghurt

(De kenner ziet dat ik globaal de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad volg, die raad ik ook aan als je zelf je voeding aan wilt passen)

Je ziet, ik wijk nu dus ook van mijn eigen regel af om al vooraf te kiezen welk gerecht ik op welke dag ga eten – terwijl ik normaal altijd zeg: maak een rijtje van 1, 2, 3… en kijk ’s morgens wat er uitkomt in je agenda en waar je zin in hebt (of wat er op de schaal ligt te sterven). Benieuwd hoe dat gaat zijn.

Maak jij ook een uitgebreidere meal planning of ‘alleen’ een weekmenu? Of ben je eigenlijk helemaal niet zo van het plannen?

xAnja