Thuis Koningsdag vieren in corona-tijden: 17 ideeën en tips

Tsja. Koningsdag. Normaal gesproken een dag om te feesten. De invulling daarvan is meestal afhankelijk van je leeftijd en algehele levensinvulling: voor de één is het tompouce eten en naar de vrijmarkt, de ander is meestal nog dronken van Koningsnacht. Hoe dan ook: feest gevierd wordt er. En dit jaar… dit jaar óók! Maar wel een beetje anders; en daarom vandaag mijn tips en ideeën om er toch een geslaagde dag van te maken. Van ’s morgens voreg tot ’s avonds laat. Proost en lang leve de koning enzo!

Van tevoren doen: omdat Koningsdag zo’n raar moment is dit jaar kunnen kinderen t/m 12 jaar een (digitale) brief aan de koning schrijven of een tekening maken. Op Koningsdag worden deze dan in e-book vorm aangeboden aan Willem-Alexander. Zie hier voor meer info.

Ochtend

In stijl ontbijten

Verras je lief, je lieve kinders of je lieve zelf (ook heel belangrijk) met een rood-wit-blauw ontbijtje van aardbeien(jam) – yoghurt of kwark – blauwe bessen. Of een oranje sneetje toast met abrikozenjam. Of… gewoon een oerhollands beschuitje met kaas… ❤

Effe vlaggen!

De eerste ‘taak’ na het ontbijt is natuurlijk vlaggen (oké, misschien eerst even aankleden 😉 ) Nog nooit een vlag in huis gehaald? Dit is toch wel hét moment voor een beetje vrolijkheid! Koop meteen een duurzame variant, niet van plastic, maar van scheepvaartsdoek, bijvoorbeeld deze. Dan weet je zeker dat ‘ie nog heel wat toekomstige Koningsdagen, geslaagd-feestjes en Bevrijdingsdagen mee kan.

Op Koningsdag mag je de vlag met wimpel uithangen. Overigens las ik in de Vlaginstructie (je komt nog eens ergens met je blogresearch) dat je eigenlijk altijd de vlag uit mag hangen. Dat wist ik niet. M’n nieuwe zegswijze wordt dan ook: het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de vlag uithangen 😉

Oranje boven

De dag wordt net een beetje feestelijker met een oranje outfit. Misschien ligt er nog één van het vorige Nederlands elftal avontuur…? Ik heb al 10 jaar zo’n oranje jurkje in de feestkist zitten (jaha, deze minimalist heeft een feestkist). Ben benieuwd hoe ‘ie er inmiddels uitziet… Leuk voor als iedereen in stijl aangekleed is: een Skype / Zoom / WhatsApp / Facetime videogesprek met familie of vrienden om even koninklijk naar elkaar te zwaaien.

Klokken luiden

Om iedereen een hart onder de riem te steken, zullen tussen 09.45 en 10.00 alle klokken in Nederland luiden (bim bam bom). Als je erg patriotistisch bent, kun je daarna het Wilhelmus meezingen met de Nationale Aubade.

Koffie met gebak

10 uur? Koffie! Vandaag uiteraard met gebak. Ik bestel er misschien wel 2 p.p. bij onze lokale bakker. Je kunt de dag voor Koningsdag natuurlijk ook de keuken in met de kiddoos om zelf wat te fabriceren.

Kijken en luisteren

Willem-Alexander’s tocht door Maastricht op tv volgen wordt ‘m niet dit jaar. Maar er zijn genoeg alternatieven:

 • Vanaf 10.10 uur is er op NPO 1 een programma met hoogtepunten van vorige Koningsdagen, gepresenteerd door – hoe kan het ook anders – Astrid Kersenboom.
 • Op Q-Music is er de hele dag live een artiest te beluisteren/te zien. Niet echt zoals een festival, maar toch een beetje. Kleedje uit in de tuin, biertje erbij en het is nét echt….
 • Radio 538 organiseert een virtueel Oranjefeest via Radio 538 en TV 538
 • 3FM staat op Koningsdag geheel in het teken van de Nederlandse muziek, om hen te supporten in deze tijd. Er is al een playlist beschikbaar om warm te draaien.

Middag

Ideetje voor de lunch: een pistoletje oranje-eiersalade: een eiersalade die je pimpt met kerrie- en paprikapoeder. Of een snufje chilipoeder of sambal als je van een wat pittigere variant houdt. Zelf eiersalade maken is trouwens een makkie: prak gekookte eieren met wat mayonaise en yoghurt, met wat zout en peper en een kruid naar smaak (zoals bieslook).

Overige meuk spullen verkopen

Zoals bekend is er geen kleedjesmarkt of vrijmarkt om je overbodige spullen te verkopen. Terwijl ik daar als minimalist juist erg dol op ben, haha. Wil je toch een zakcentje verdienen? Ik schreef eerder al over de opties van online verkopen:

Ander alternatief: het houden van een garage sale als straks alles weer een beetje gewoon-gewoon is.

[edit:] Marktplaats komt met de VrijeMarktplaats, als alternatief voor de kleedjesmarkt.

Creatief zonder kurk

Aangezien de kids geen Koningsknutsels op school hebben kunnen maken, is het leuk om thuis aan de slag te gaan. Wat mij betreft is creatief bezig zijn echt het beste medicijn tegen sleur. Op Pinterest staan een aantal leuke ideeën: deze ‘Delfstblauwe tegeltjes’ van papieren bordjes vond ik het delen waard:

Creatief mét kurk 😉

Ook een initiatief van de Oranjebond: voor het eerst vindt er een Nationale Toost plaats in Nederland. En wel om 16.00 uur. We toosten op de koning, maar ook op de gezondheid van iedereen om ons heen. Ik vind dit een mooi gebaar (en een goede reden voor een bubbeltje!). En daarna is het mooi tijd voor bitterballen met mosterd #Hollandserwordthetniet

Avond

Menu

Een beetje een gezonde avondmaaltijd is geen slecht idee na het gesnack en de zoetigheid. Als je het leuk vindt om ’s avonds ook in stijl te eten, kun je denken aan kerrie-kokossoep, gevulde oranje paprika’s, wortelsalade, geroosterde pompoen, chili-garnalen… of alles van de barbecue met een lading whisky-cocktailsaus. Maar dat is dan weer niet zo healthy. 😀

Op de bank

Voor ’s avonds op de bank heb ik als laatste nog wat ideeën:

 • Op Netflix is recent ‘De Brief voor de Koning’ uitgekomen, naar het boek van Tonke Dragt. Aanrader voor het hele gezin.
 • Ook op Netflix: de Aziatische actieserie ‘Kingdom’ – over een zieke koning en ene mysterieuze plaag die het land teistert. Tsja. Wel echt een cinematografisch hoogstandje.
 • Op NPO 1, vanaf 19.00 uur: een speciale uitzending met de vraag ‘hoe viert Nederland Koningsdag in corona-tijden?’
 • Liever een comedy? Bon Bini Holland zou best je keuze kunnen zijn. Geen hoogstandje, wel leuk.

Zo, tot zover dit lijstje. Als dit niet genoeg ideetjes zijn , dan moet je in de comments zeker een suggestie achterlaten. Wat zijn jouw plannen voor corona-Koningsdag?

xAnja

Fotocredits: Oleg Laptev

Anja

3 reacties op ‘Thuis Koningsdag vieren in corona-tijden: 17 ideeën en tips

 1. Hele leuke ideeen om toch Koningsdag te vieren. Ik heb eigenlijk nog geen idee wat ik ga doen haha. Ik denk verder met verbouwen en relaxen en natuurlijk een oranje tompouce eten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.