8 Ochtendhacks die je tijd, geld en stress besparen

Hacks! Tips! Ideeën! Suggesties! Alles wat de ochtend ook maar een beetje beter kan maken is een bonus voor mij, aangezien ik totaal geen ochtendmens ben. En toch heb ik dit inmiddels redelijk onder de knie en lukt het me ook in de vroege ochtend om er (redelijk) presentabel uit te zien, met een ontbijt achter de kiezen en zonder al teveel HAAST, STRESS, OPSCHIETEN.

Dat heeft even geduurd hoor. En ik ben echt niet elke ochtend even sharp. Hierbij de 8 dingen die voor mij het grootste verschil maken.

1 – Kleding klaarleggen

No brainer? Hmmja wellicht, maar voor mij echt heel fijn. Als ik echt vroeg op moet, leg ik de avond van tevoren mijn kleding klaar. Check even wat voor weer het ongeveer wordt (en als ik de hele dag binnen zit dan is het helemaal makkelijk). Het geeft mij de kans om met m’n slaperige hoofd de kastdeur open te doen, mijn kleding te pakken, naar de badkamer te strompelen en me aan te kleden.

Ik pak alle kleding (dus inclusief sokken, ondergoed en eventuele sieraden) en leg ze op de middenplank van mijn kast. Kijk hier als je niet weet wat ik daarmee bedoel.

2 – Lunch klaarmaken

Ook een simpele hack, yep. ’s Avonds mijn lunchpakketje maken zorgt ervoor dat ik ’s morgens nog vijhijhijf minuuuuhuuuutjes langer kan blijven liggen. Ik hoef met m’n ochtendbrein ook niet meer te beslissen wat ik meeneem voor de lunch, het ligt al in de koelkast. Door ’s avonds je lunch klaar te maken kun je de restjes van de avondmaaltijd ook meteen gebruiken voor die lunch. Daarnaast ga je ook niet naar de afhaal / broodjeszaak voor om een lunch te kopen. Lekker goedkoop en gevarieerd!

3 – ’s Avonds douchen

Er zit een lijn in deze lijst: doe zoveel mogelijk ’s avonds wat je dan ’s morgens niet hoeft te doen 😀 Sommige mensen vinden ’s avonds (en niet ’s morgens) douchen vreemd of ‘vies’. Anderen hebben de douche in de ochtend absoluut nodig om wakker te worden. Ik vind eigenlijk naar bed gaan terwijl je niet opgefrist bent na een dag “van alles” doen meer ‘yukkie’ dan douchen na een nachtje slapen. En je spaart er zo weer 15 minuten mee uit.

4. Maak een snack-station

Ben je iemand die graag fruit of andere tussendoortjes meeneemt naar school / werk maar dat nog wel eens vergeet? Maak een snack-station in de buurt van een ander punt waar je in de ochtend bent. De gangkast bijvoorbeeld, of een keukenkastje. Wat ik met een snack-station bedoel? Gewoon een doosje / bakje / mandje met tussendoortjes: fruit, noten, biscuitjes etc. En heb je moeite met genoeg water drinken? Zet hier dan ook je (’s avonds gevulde) herbruikbare waterfles.

5. Ontbijt-station of ‘kant-en-klare’ ontbijtjes

Hetzelfde kun je toepassen voor het ontbijt, al zal een eventueel ontbijtstation zich in de keuken bevinden. Wij hebben hier een plank met alle ontbijtspullen (foto boven): muesli, havermout, kommetjes, glazen, andere ontbijt-ingrediënten. Alleen de lepel en de koelkastitems zijn elders.

Maak je eigen ontbijt-station door zoveel mogelijk bij elkaar te verzamelen, food en non-food. Iedereen weet zo waar ze hun ontbijtspullen kunnen vinden; dat werkt een stuk sneller en rustiger.

Een andere time-saver is het van tevoren klaar maken van ontbijtjes, bijvoorbeeld in het weekend. Zo kun je zelf smoothiepakketjes maken, een stapel pannenkoekjes bakken en invriezen, maar ook brood met beleg kan prima in de vriezer. Ook lekker: ontbijtcupcakes. Moet je het er wel op tijd uithalen, natuurlijk. Het is veel betaalbaarder dan iets op het station kopen. En nog gezonder ook.

Een aantal van mijn lunchprep-ideetjes kun je ook prima inzetten als ontbijt: deel 2, deel 3.

6 – Tas inpakken

En nog eentje in het rijtje: doe ’s avonds zodat je het ’s morgens niet hoeft te doen. Zorg ervoor dat je werk/schooltas al klaarstaat voor de volgende dag. Ik deed dit vroeger toen ik naar school ging nog wel, maar had dat niet als gewoonte sinds ik ging werken. Inmiddels is het weer vaste prik als ik vroeg de hort op moet.

7 – Wake-Up light

(Geen reclame!) Als je moeite hebt om wakker te worden als het donker is, is een wake-up light echt iets voor jou. Die van ons hebben we tweedehands aangeschaft, er staan er genoeg op marktplaats. Je hebt de keuze uit wakker worden met verschillende vogelgeluidjes (en een uil of koekoek ofzo… *rolt met ogen*) maar je kunt ook kiezen voor live radio. Daar heeft mijn vriend voor gekozen en dus worden wij nu wakker met Sublime FM. #WeerWatGeleerd

8 – Wekker met muziek

En dat leidt mooi naar puntje nummer 8. Waarom zou je in hemelsnaam wakker worden met een nasty gepiep of bliep-bliep-bliep als je ook kunt kiezen voor een muziekje? Dat vind ik zo’n verschil maken. Of je nu je telefoon gebruikt of een wekker: zorg ervoor dat ‘ie verschillende opties heeft om je uit je slaap te halen. Het is tenslotte het eerste wat je hoort.

End of the line; tot zover mijn lijstje met hacks. Wat is jouw ultieme ochtend-tip? Deel ‘m gerust hieronder!

xAnja

Anja

8 reacties op ‘8 Ochtendhacks die je tijd, geld en stress besparen

  1. De wekker maakt inderdaad een wereld van verschil! :O Ik vond het altijd vre-se-lijk om gewekt te worden door het trilkussen onder mijn hoofd – #slechthorend – maar tegenwoordig heb ik een wake up light en dat is zoooooo fijn! Langzaam wakker worden door het licht. En als ik eenmaal wakker ben kan ik de wekker wel gewoon horen. (Bij mij staat ‘ie op een fijn, zen melodietje met vogelgeluiden. Maar geen koekoek, hahaha!)

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik douche ook altijd ’s avonds! Mijn vriend heeft een wake-uplight en dat vind ik inderdaad heel chill. Mijn wekker staat dan een half uur later als back-up, maar het is wel vervelend wakker worden als ik die nodig heb.

    Like

  3. Ik vind in de avond douchen vaak fijn, omdat het inderdaad tijd bespaart en je alle viezigheid en gedachten van je af kunt douchen. Ik merk wel dat ik in de ochtend douchen ook steeds fijner vind, maar dan moet ik daar wel de tijd voor hebben!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.