Minimalistisch klussen / DIY-en

Trouwe lezers van deze blog weten dat mijn vriend en ik recent een oud huis hebben gekocht. Daardoor bestaat mijn leven momenteel bestaat uit twee dingen: werken en klussen. Het huishouden, sociale contacten, boodschappen, hobby’s… ze komen er slecht vanaf these days. Nu ja, ’t is niet anders. Je wordt wel een expert in time management. En klussen dus.

Dat klussen of DIY-en (op z’n hipster) kan ook minimalistisch. Het is zelfs heel handig, ik hoop je hiermee uit te leggen waarom. En vergeet ook niet dat minimalistisch klussen veul veul beter is voor het milieu.

Huren/Lenen i.p.v. kopen

De meeste mensen weten wel dat je groot gereedschap (zoals een drilboor) kunt huren bij doe-het-zelf zaken als Gamma en Bouwmaat. Maar wist je dat je een simpele decoupeerzaag, grasmaaier of laminaatsnijder ook gewoon kunt huren? Het is mijn ervaring dat Gamma de meeste spullen heeft. Een andere optie is het lenen van gereedschap bij particulieren, via Peerby bijvoorbeeld. Of gewoon bij de buurman in ruil voor een biertje. Waarom spullen kopen die je maar één of twee keer nodig hebt?

Hergebruiken

Klussen geeft een hoop zooi. Believe you me! Elk weekend loop ik met stoffige schoenen, mondkapjes en veiligheidsbrillen. Bij het slopen van het huis hebben we heel bewust gekeken naar wat er eventueel nog gebruikt kon worden. Helaas is er daarna door de bouwvakkers ook weer het één en ander weggegooid… maar bijvoorbeeld het laminaat van de vorige eigenaar zullen we op zolder hergebruiken. Goed voor je milieukarma. Maar ook tijdens het klussen kun je materialen hergebruiken. Denk aan hout voor de kachel of puin- of afvalzakken. Leeg ze bij de milieustraat en vul ze opnieuw.

Verkopen wat je niet gebruikt

We krijgen (nou ja, krijgen… kuch) een nieuwe keuken op een andere plek in het huis. Maar in de ‘oude’ keuken zaten nog een prima koelkast, vaatwasser, kookplaat en afzuigkap. Zonde om die weg te gooien! We hebben ze verkocht via Marktplaats. Dat is tegenwoordig nog een heel gedoe (waarom bieden mensen en reageren ze niet… grrrr!) maar wij hebben er weer een paar leuke centen mee verdiend. En iedereen weet dat je die goed kunt gebruiken bij een klus!

Recyclen

Toegegeven, dit is niet mijn favoriete onderdeel – en voor het grote bouwafval hebben we ook één keer een verzamelcontainer besteld. Maar daarvóór hebben we heel wat ritjes naar de milieustraat gemaakt en ons bouwafval keurig netjes gescheiden ingeleverd. Oud ijzer (zoals oude radiatoren) en koper (leidingen) kun je trouwens beter naar een ijzerhandelaar brengen: vooral voor koper krijg je nog een leuk bedragje terug! En het kan weer mooi opnieuw gebruikt worden!

(Ver)Koop tweedehands

Wil je graag een boormachine in huis hebben? Heb je bepaalde gereedschappen een tijdlang nodig? Koop ze dan tweedehands. Marktplaats en andere verkoopsites zijn daar geschikt voor, maar er is ook Tooldump.nl, waar je professioneel tweedehands gereedschap kunt kopen. Ik ben er inmiddels wel achter dat goed gereedschap echt geld en tijd kan besparen. Heb je de drilboor niet meer nodig, dan kun je ‘m natuurlijk weer net zo goed verkopen!

Ps. Bij alle Praxisvestigingen in Nederland kun je je overtallige gereedschap doneren. Hamers, beitels, schuurmachines… alles gaat naar mensen in ontwikkelingslanden. Zie: Gered Gereedschap.

Nog een paar dagen… dan is het weekend, hoera! Nou nee, dan moet ik dus klussen 😉

xAnja

Verder lezen?

Anja

3 reacties op ‘Minimalistisch klussen / DIY-en

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.