Het Project: Eindelijk weer een verbouw-update

Na regen komt zonneschijn en na het stilleggen van een mega-verbouwing komt… een nieuw klusteam! Wat ben ik blij dat er weer volop gewerkt wordt in huis en dat ik deze verbouw-update kan schrijven. Dat was alweer veel te lang geleden!

Voor iedereen die hier nieuw is een korte samenvatting: mijn partner en ik hebben een huis uit 1906 gekocht waar sinds de jaren ’80 niet zo veel aan was gedaan. Behoorlijk wat achterstallig onderhoud, stelselmatige problemen en qua decor niet meer van deze tijd. Vervolgens kwamen we in de ambtelijke rollercoaster terecht, maar inmiddels is het dus weer volle kracht vooruit.

Eerdere verbouwupdates:

De stuclaag was flink aangetast door de vloerproblematiek. Mr Dutchie heeft het samen met zoonlief tot een meter afgebikt. Vandaar de baksteen 🙂

De weken na de zomervakantie – toen de bouwers nog niet begonnen waren – stonden voor ons in het teken van schuren. En schuren. Nog een beetje sloopwerk. En nog meer schuren. Oh, en schuren.

Maar er kwamen ook professionals langs voor specialistische klussen, zoals hier het aanbrengen van aerogel-isolatie achter de lambrisering en de rest van de voorgevel.

* Spooooky *

Het werd september – en dus werd het ook weer eerder donker. Dat is leuk voor onder-een-dekentje op de bank, maar niet zo handig als je voordeur nog moet drogen vanwege een nieuwe laag beits. Het gaf wel een mooi effect zo. Rechts de contouren van een kastje wat ik via Marktplaats kocht voor de slaapkamer.

En zei ik al schuren? Ik bedoelde nog meer schuren. Hoe je dat redt? Ik zweer bij goede koffie en lekkere crime podcasts op m’n oren. Hier het zicht vanuit de serre naar de eetkamer.

Het nieuwe toilet is ondertussen provisorisch gemonteerd omdat we de buiten-wc wel een beetje zat waren 😉 Zoals het er hier op de foto uitzag, zag het er de hele zomer uit. Maar nu…

… zit er een mooi laagje kalkstuc op de muur. Dit is nog niet de definitieve laag, maar al heel wat beter.

We investeerden ook in het binnenklimaat, onder andere met deze centrale ventilatie-eenheid*. Deze variant is één van de energiezuinigste opties die ook nog betaalbaar is.

Ook boven wordt gewerkt: dit wordt het toilet op de eerste verdieping. Rechts de trap (met de ‘bijzondere’ trapleuning waar ik nog altijd om moet lachen #dirtymind) en in het plafond al het ventilatieventiel van de cve en de zwarte spotjes. Links komt een wasbakje.

Die MP75 ging weer retour. Wij gaan bewust voor kalkstuc; MP75 is gips.

Een vóór-plaatje: zo’n beetje al het houtwerk is hier geschuurd, de afgebikte delen van de muren zijn weer opgevuld, de betonvloer ligt en is schoongemaakt, want…

… de vloerverwarming kon erop! En daarna…

… de cementdekvloer. Dit is niet de uiteindelijke topvloer, maar wel bijna. Eindelijk hebben we geen stoffige betonbak meer in onze woonkamer. Het wordt bijna weer een huis!

Phoe, wat een werk is er verzet. Maar een ieder die hier binnenkomt zonder te weten hoe het eruit zag, denkt waarschijnlijk “wat een zooitje” haha. Meest gehoorde zin is trouwens “Waar zijn jullie aan begonnen!” Ja, dat vragen wij ons ook wel eens af. Maar je moest eens weten hoe mooi dit gaat worden. En dat niet alleen, dit pand kan straks weer 100 jaar mee en dat is het alleen al waard.

Bedankt voor alle lieve berichtjes. Als je het leuk vindt om “live” mee te kijken, volg me dan op Instagram. Daar post ik ook filmpjes.

Fijn weekend! Wij klussen rustig verder!
xAnja

*Niets in deze post is gesponsord, het betreft mijn eigen keuzes en mening.
Omslagfoto: NeONBRAND
Overige foto’s zijn mijn eigendom (c)