Hoeveel kleding kocht ik in 2020 (nieuw + tweedehands)?

Vorig jaar had ik voor het eerst voor elk kwartaal een eigen capsule wardrobe. Ik wisselde mijn kleine collectie kleding steeds zo’n beetje per 3 maanden en hield via de verschillende blogposts bij hoe dat ging: wat kocht ik, welke kledingstukken kwamen regelmatig terug? Vandaag een terugblik en een optelsommetje van alle nieuwe en tweedehands kleren die ik kocht in 2020.

Lente

Mijn eerste voorjaarscapsule kwam vrij laat in het seizoen: op 7 april had ik ‘m pas compleet (de inspiratiepost schreef ik al eerder). Een capsule met pastellen en hier en daar een bloemetje (heel erg buiten mijn comfort zone). Het leverde het volgende plaatje op:

Totaal aantal kledingstukken: 11
Al in bezit: 7
Nieuw gekocht: 4

Ik kocht geen kledingstukken tweedehands voor deze capsulegarderobe, maar van de items die ik al in huis had was er één ook vintage. Uiteraard volgde er na een paar weken ook een evaluatie waarin ik liet zien wat ik wel en niet had gedragen.

Zomer

De zomerse capsule bracht korte broeken en jurkjes en de kleur ‘burnt orange’ waar ik helemaal verliefd op werd. Het inspiratiealbum op Pinterest stond er vol mee. En oh, wat werd het een fijne zomer! Corona leek weer even verder weg en in mijn koffer naar La France gingen een groot aantal van deze stukken mee. De collectie kwam uit op:

Totaal aantal kledingstukken: 12
Al in bezit: 11
Nieuw gekocht: 1

Tweedehands, al in bezit: 2
Vintage nieuw: 1

En één paar nieuwe schoenen en een nieuwe zonnebril. Telt dat? Begin september vertelde ik van onze avonturen in deze blogpost.

Herfst

Van korte mouwen naar truien. Een deel van de herfstcollectie shopte ik voor het eerst in de kringloopwinkel. Ik schreef eerst mijn inspiratiepost en ging toen naar de kringloop bij mij in de buurt die de kleding op kleur heeft hangen. Uiteindelijk werd het een prachtige warm-kleurige set met oranje en dieppaars. Ik voegde 2 vintage stukken aan de collectie toe.

Totaal aantal kledingstukken: 11
Al in bezit: 7
Nieuw gekocht: 4

Tweedehands, al in bezit: 2
Vintage nieuw: 2

Hoe de capsulegarderobe van de herfst beviel en welk kledingstuk mijn favoriet was, kon je lezen in mijn evaluatieberichtje van 9 december.

Winter

De post met mijn winterse outfits kwam later dan gepland online. Onder andere doordat we weer met een lockdown te maken hadden, maar ook omdat ik er zelf nog niet zoveel zin in had #coronamoe. Wel droeg ik een aantal van de kledingstukken al, zonder dat ik ze mooi bij elkaar had gebracht. Het inspiratie-artikel liet niets te raden over: met deze witte, blauwe en grijze tinten ging dit duidelijk om kou, sneeuw en ijs. De totaalscore:

Totaal aantal kledingstukken: 14
Al in bezit: 11
Nieuw gekocht: 3

Tweedehands, in bezit: 11
Vintage nieuw: 0

Het enige wat nog mist is de evaluatie van deze editie van mijn seizoensgarderobe. Die volgt snel (nog voor het einde van de maand). En dan is het in maart alweer tijd voor de lente capsule wardrobe van 2021. Zin in!

Totaal

Ik kocht dus in totaal 12 stuks nieuwe kleding dit jaar. Omdat ik sommige items meerdere keren heb gebruikt in verschillende seizoensgarderobes, kan ik ze niet zo 1, 2, 3 bij elkaar optellen en zeggen hoeveel kledingstukken ik in totaal heb gedragen. Wat ik wel weet, is dat ik 12 stuks kleding nieuw heb gekocht in 2020 en dat ik 3 items “nieuw” tweedehands heb aangeschaft, oftewel: dit jaar heb gekocht.

Ik vond 12 nieuwe kledingstukken best veel. Maar toen bedacht ik me dat ik – vóór ik minimalist werd – wel eens thuiskwam met 12+ kleding na één dag shoppen…

Ik vond het ontzettend leuk om te doen en dit bij te houden. Zo’n totaal- c.q. jaaroverzicht is ook een mooie spiegel. Ik ben nu al benieuwd hoe het overzicht van 2021 eruitziet!

Houd jij bij hoeveel kleding je koopt? Of hoeveel je daaraan uitgeeft?

xAnja

Anja

13 reacties op ‘Hoeveel kleding kocht ik in 2020 (nieuw + tweedehands)?

 1. Ik hou t niet bij, wel een leuk idee! Ik doe sinds begin oktober wel mee aan een 30 keer gedragen challenge voor mezelf (gezien bij Kouwekleren). Geeft ook veel inzicht.
  Verder heb ik vorig jaar 1 nieuw item gekregen voor mijn verjaardag en heb ik wat tweedehands bij kringloop en Appel&Ei gekocht. Meeste komt echter via kledingruil met moeders en juffen van school.
  Voor mezelf vind ik 12 nieuwe stuks ook veel maar kocht in verleden dit ook rustig in een week of paar weken! Dus we zijn goed bezig Anja!

  Like

  1. Vind ik ook Yolanda! Dank je voor het delen. Die 30 wear challenge is inderdaad erg leuk – met de capsule garderobe merk ik dat ik mijn kleding echt veel vaker draag: soms wel 15-20 keer in één seizoen.

   Like

 2. Mooi overzicht. Ik hou het niet echt bij maar omdat ik mijn kleding twee keer per jaar kan verkopen in een 2hands winkel zie ik wel wat ik dus allemaal niet draag en daar schrok ik wel van. Dus ik ben nu heel kritisch, ook omdat mijn kledingkast opeens heel leeg was en mij dat een mooi moment leek, om eens goed te kijken wat ik nu wel of niet draag en dat bevalt me prima! Was dus een mooi leermoment.

  Like

 3. Omdat je iedere keer voor neutrale kleuren koos, leek het alsof je altijd voor hetzelfde koos. Nu ik dit overzicht zie, zie ik pas goed dat ieder seizoen toch een iets ander kleurpalet opleverde. Leuk!

  Like

  1. Ha, ja, die opmerking heb ik al meer gehoord. Terwijl ik het heel gevarieerd vond. Ik ontdekte er nu wel zelf een bepaalde lijn in, juist door deze post. Ik ben gewoon echt niet van de patroontjes en tierlantijntjes!

   Like

 4. Ik hou het niet bij maar koop ook niet veel kleding meer. In het verleden wel gedaan en wat een onrust was dat. Vaak ook geen goed combineerbare kleding..waardoor het in mn kast bleef liggen..
  Nu dus veel kritischer. Ik maak om de zoveel tijd wat setjes en koop soms wat bij om aan te vullen of te vervangen.
  Vooral de laatste jaren koop ik met het oog op wat lekker zit en met oog voor welke gelegenheid/dagen trek ik het aan. Die dagen dat ik thuis ben/even naar de winkel of op bezoek trek ik andere kleding aan als op de dagen dat ik naar mijn werk ga. Vroeger kocht ik dan bijvoorbeeld veel meer nette kleding..dan stond ik maar voor de kast te peinzen wat ik aan moest trekken op de dagen dat ik thuis was..heel frustrerend..en nu ik meer gericht koop heb ik dus veel minder onrust en getwijfel en een kast met kleding die ik graag draag..
  Jouw kledingcapsule sets vind ik prachtig. Inspirerend ook de keuzes voor duurzaamheid. En je valt voor tijdloze kleuren vind ik. Dat is ook makkelijk in het kader van duurzaamheid. 👍😊

  Like

  1. Dank je Yvonne! Bedoel je dat het onrustig was om dat bij te houden? Heeft dat je dan misschien wel kritischer gemaakt op het kopen, of van wat je koopt als het dan inderdaad nodig is? Super tof om te lezen hoe dit voor jou zich heeft uitgepakt, dank je voor het delen!

   Like

 5. Ik heb vorig jaar voor het eerst een kledingbudget voor mijzelf gegeven. Ik heb per maand bijgehouden hoeveel ik uitgaf aan kleding, schoenen en accessoires. En ook opgeschreven welke dingen dat precies. Was voor mij ook een mooi moment van inzicht. Ik heb zeer waarschijnlijk wel meer dan 12 kledingstukken gekocht, maar ook absoluut minder dan in 2019. Dus daar wil ik ook mee door gaan. Ik zit ook al langere tijd te denken aan een kleding capsule samenstellen, maar nu ik zwanger ben is dat toch wat minder praktische. Dus ergens daarna, als ik mijn normale kleding weer pas, ga ik er eens aan beginnen denk ik:)

  Like

  1. Dank je voor het delen Evelien. Mooi dat het je zo inzicht geeft. En gefeliciteerd met de zwangerschap, ik denk dat dat juist een geweldig moment is voor een capsule, dan hoef je ook niet zoveel aan te schaffen!

   Like

 6. Dankjewel. Het is mijn derde zwangerschap, dus de zwangerschapskleding heb ik allemaal nog, alleen deze keer wel een ander seizoen. Dus ik gebruik de zwangerschapskleding die ik nu heb en combineer het met wat ik nog heb en pas aan normale kleding. Dus het voelt wel een beetje als een capsule, alleen moet ik daar nog in ieder geval 4 maanden mee doen haha.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb in 2020 4 stuks kleding gekocht. 2 stuks tweedehands (broek en blouse) en 2 nieuwe pyjama’s. En daarvan heb ik alleen nog maar de blouse aangehad 😄 Natuurlijk doordat ik door Corona nauwelijks buiten gekomen ben, met thuiswerk en zonder veel social events. In 2019 13 stuks waarvan 6 tweedehands, dus wel goed bezig op dat vlak!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klinkt wel heel bekend Cindy, ik had pas voor het eerst weer wat belangrijke op-locatie afspraken en ik moest er gewoon even over nadenken en schoenen poetsen enzo! 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.