Hoeveel kleding kocht ik in 2020 (nieuw + tweedehands)?

Vorig jaar had ik voor het eerst voor elk kwartaal een eigen capsule wardrobe. Ik wisselde mijn kleine collectie kleding steeds zo’n beetje per 3 maanden en hield via de verschillende blogposts bij hoe dat ging: wat kocht ik, welke kledingstukken kwamen regelmatig terug? Vandaag een terugblik en een optelsommetje van alle nieuwe en tweedehands kleren die ik kocht in 2020.

Lente

Mijn eerste voorjaarscapsule kwam vrij laat in het seizoen: op 7 april had ik ‘m pas compleet (de inspiratiepost schreef ik al eerder). Een capsule met pastellen en hier en daar een bloemetje (heel erg buiten mijn comfort zone). Het leverde het volgende plaatje op:

Totaal aantal kledingstukken: 11
Al in bezit: 7
Nieuw gekocht: 4

Ik kocht geen kledingstukken tweedehands voor deze capsulegarderobe, maar van de items die ik al in huis had was er één ook vintage. Uiteraard volgde er na een paar weken ook een evaluatie waarin ik liet zien wat ik wel en niet had gedragen.

Zomer

De zomerse capsule bracht korte broeken en jurkjes en de kleur ‘burnt orange’ waar ik helemaal verliefd op werd. Het inspiratiealbum op Pinterest stond er vol mee. En oh, wat werd het een fijne zomer! Corona leek weer even verder weg en in mijn koffer naar La France gingen een groot aantal van deze stukken mee. De collectie kwam uit op:

Totaal aantal kledingstukken: 12
Al in bezit: 11
Nieuw gekocht: 1

Tweedehands, al in bezit: 2
Vintage nieuw: 1

En één paar nieuwe schoenen en een nieuwe zonnebril. Telt dat? Begin september vertelde ik van onze avonturen in deze blogpost.

Herfst

Van korte mouwen naar truien. Een deel van de herfstcollectie shopte ik voor het eerst in de kringloopwinkel. Ik schreef eerst mijn inspiratiepost en ging toen naar de kringloop bij mij in de buurt die de kleding op kleur heeft hangen. Uiteindelijk werd het een prachtige warm-kleurige set met oranje en dieppaars. Ik voegde 2 vintage stukken aan de collectie toe.

Totaal aantal kledingstukken: 11
Al in bezit: 7
Nieuw gekocht: 4

Tweedehands, al in bezit: 2
Vintage nieuw: 2

Hoe de capsulegarderobe van de herfst beviel en welk kledingstuk mijn favoriet was, kon je lezen in mijn evaluatieberichtje van 9 december.

Winter

De post met mijn winterse outfits kwam later dan gepland online. Onder andere doordat we weer met een lockdown te maken hadden, maar ook omdat ik er zelf nog niet zoveel zin in had #coronamoe. Wel droeg ik een aantal van de kledingstukken al, zonder dat ik ze mooi bij elkaar had gebracht. Het inspiratie-artikel liet niets te raden over: met deze witte, blauwe en grijze tinten ging dit duidelijk om kou, sneeuw en ijs. De totaalscore:

Totaal aantal kledingstukken: 14
Al in bezit: 11
Nieuw gekocht: 3

Tweedehands, in bezit: 11
Vintage nieuw: 0

Het enige wat nog mist is de evaluatie van deze editie van mijn seizoensgarderobe. Die volgt snel (nog voor het einde van de maand). En dan is het in maart alweer tijd voor de lente capsule wardrobe van 2021. Zin in!

Totaal

Ik kocht dus in totaal 12 stuks nieuwe kleding dit jaar. Omdat ik sommige items meerdere keren heb gebruikt in verschillende seizoensgarderobes, kan ik ze niet zo 1, 2, 3 bij elkaar optellen en zeggen hoeveel kledingstukken ik in totaal heb gedragen. Wat ik wel weet, is dat ik 12 stuks kleding nieuw heb gekocht in 2020 en dat ik 3 items “nieuw” tweedehands heb aangeschaft, oftewel: dit jaar heb gekocht.

Ik vond 12 nieuwe kledingstukken best veel. Maar toen bedacht ik me dat ik – vóór ik minimalist werd – wel eens thuiskwam met 12+ kleding na één dag shoppen…

Ik vond het ontzettend leuk om te doen en dit bij te houden. Zo’n totaal- c.q. jaaroverzicht is ook een mooie spiegel. Ik ben nu al benieuwd hoe het overzicht van 2021 eruitziet!

Houd jij bij hoeveel kleding je koopt? Of hoeveel je daaraan uitgeeft?

xAnja