Zelf wasmiddel maken: recept + écht eerlijke review

(Zo… volgens mij moet er iemand even haar washok stofzuigen…)

Gebruik je poeder of vloeibaar wasmiddel? Ik ben zelf een fan van vloeibaar, maar kocht dit altijd “gewoon” in de supermarkt. Wel in de aanbieding, want: pricy! Maar in juli ging ik op de alternatieve toer en maakte ik voor het eerst zelf wasmiddel #ecoliving 🙂

Ik kocht twee glazen flessen (type melkfles) bij Dille & Kamille en een stuk Marseillezeep. Ik maakte uiteindelijk twee liter wasmiddel, een liter voor de witte was en een liter voor de bonte/gekleurde was.

Recept zelfgemaakt wasmiddel

Wil je het ook eens uitproberen? Ik deed het zo:

Voor de gekleurde was (foto rechts)

  • Rasp 20 gram zeep (ik nam dus een blok Marseille)
  • Neem 1 L water en breng aan de kook*
  • Roer de zeep door het water, tot het opgenomen is
  • Voeg een drupje lavendelolie toe (of tea tree of een andere etherische olie)
  • Laat een beetje afkoelen en giet over in de fles.

Een keukenweegschaal, rasp en trechter zijn hier dus bij nodig.

Voor de witte was (foto links)

  • Rasp 20 gram zeep
  • Neem 1 L water en breng aan de kook
  • Roer de zeep door het water, tot het opgenomen is
  • Roer 30 g zuivere soda of een flinke schep oxi-poeder voor de witte was erdoor
  • Voeg een drupje geurolie toe
  • Laat een beetje afkoelen en giet over in de fles.

Voilà, je hebt dan 2 flessen vloeibaar wasmiddel (en met je overgebleven blok zeep kun je echt een hele poos vooruit).

Zelf wasmiddel maken: de ervaring

Ik was nu dus al zo’n twee maanden met het wasmiddel en ik moet zeggen: m’n ervaring is niet 100% positief. Het witte-wasmiddel werkt heel fijn en wast goed schoon – waarschijnlijk door het oxi-poeder. Die variant is ook dikker door de soda. Het middel voor de gekleurde was vind ik te waterig. Ik heb het idee dat het zó door mijn wasmachinebakje de afvoer in gaat.

Ook heb je best wat geurolie nodig om je kleding echt te laten geuren. Als je vindt dat je was naar ‘niks’ hoort te ruiken, dan vind je dat waarschijnlijk geen probleem. Ik houd echter van de schone-wasgeur-a-la-Robijn. De oplossing voor de waterige substantie voor de gekleurde was is simpel: meer zeep (en iets laten inkoken) of minder water gebruiken.

Twee van die glazen flessen staan trouwens echt 10x beter dan die bontgekleurde plastic flacons.

Als het wasmiddel een poosje staat, zie je dat de ingrediënten zich splitsen. Het is daarom goed om even te schudden voor gebruik, om het water en het zeepwater weer te laten mixen. Verder is het goedkoop en een milieuvriendelijker alternatief, onder andere omdat je geen extra plastic flessen in huis haalt. Ik heb trouwens een lintje om de gekleurde-was-fles gedaan, zodat ik weet welke-welke is.

Hoe verder?

Ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat ik zelf wit wasmiddel maak met de spullen die ik heb (Marseille-zeep en oxi-poeder) en bont/gekleurd wasmiddel koop. Dat geeft voor mij een fijn resultaat en is toch prijsvriendelijk en ‘milieubewuster’ (that’s not a word!).

En, ga jij het uitproberen? Of heb je zoiets al eens gedaan?

xAnja

 

Wil je ook Marseillezeep kopen? Als je dat doet via deze affiliate link, help je om deze blog in de lucht te houden. Het kost jou niets extra’s!

* ik zou zeggen: doe 0,75 ml en net zoveel zeep. Probeer het gewoon een beetje uit.

Deze blogpost bevat affiliate links.
Anja

17 reacties op ‘Zelf wasmiddel maken: recept + écht eerlijke review

  1. Hier ook al eens geprobeerd….geen succes. Wij zijn poedermensen en vlgs mijn man is poeder beter voor de machine dan vloeibaar spul. Waarom weet ik ff niet, zou ik hem moeten vragen. Bovendien ben ik zuiniger met poeder dan met vloeibaar wasmiddel en is het over het algemeen goedkoper. Als wasverzachter gebruik ik voor de witte was uitsluitend natuurazijn. Voor de bonte was inmiddels wel met een geurtje. Dat vinden wel wel zo lekker. Gr!

    Like

    1. Ja, je hoort er steeds verschillende berichten over. Poeder schijnt weer te kunnen klonteren in de machine en als het vochtig wordt, heb je ook klonten in je doos wasmiddel…. ik heb de heilige graal nog niet gevonden. Dank voor je tip!

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb het wel eens geprobeerd, het was wel oke, maar ben nu overgestapt naar wasnoten. Die vind ik heel fijn werken. Ik voeg wat druppeltjes tea tree aan de was toe en het ruikt dan altijd fris als je de was eruit haalt. Zodra het opgedroogd is ruikt het neutraal, wat ik perfect vind.

    Like

    1. Hi Citlali, werken wasnoten fijn bij jou? Ik heb ze een keer gebruikt en had gelijk allemaal bruine vlekken op de handdoeken die er niet meer uitgingen!
      Had jij die ervaring niet?

      Like

  3. Hier ook wasnoten. Om mijn linnen (veel andere stoffen heb ik niet meer) daarmee goed schoon te krijgen, week ik vuile stukken eerst wel in in opgeloste soda (warm aanmaken). Vlekken die er dan nog inzitten, smeer ik voor het wassen even aan met een blok zeep. Dan 2 of 3 wasnoten toevoegen aan het waszakje waar ik ze in heb zitten. Eetlepel oxy-per toevoegen – als die zak leeg is, denk ik dat ik het eens probeer met baking soda. Die oxy-per bleekt wel een beetje – kan geen kwaad met wat ik op het moment was, maar misschien naderhand wel. Baking soda hoef je niet warm op te lossen, werkt ook koud. En bleekt niet.
    Geurtje: in de zomer droog ik de was buiten, dat ruikt lekkerder dan wat dan ook. Voor als ik weer binnen ga drogen, heb ik een flesje WasFris (lavendel), een dopje daarvan gaat in het spoelbakje of wasverzachterbakje. Of ik doe wat etherische lavendelolie op een washandje en hang of leg dat tussen de drogende was. Denk dat ik dat ga doen als het flesje WasFris op is.
    Dus ik ben er ook nog niet helemaal uit. Het wordt op deze manier wel schoon, schoner dan het werd met het (kleur)wasmiddel van de supermarkt dat ik gebruikte. Of de noten daar heel veel aan toevoegen? Ik weet het niet.

    Like

  4. Tja wasmiddel, ik vind het nog niet zo makkelijk! Dit vloeibare spul heb ik wel eens gemaakt en heb het als (zonder soda) handzeep gebruikt. Supernare plakkerige substantie, vind ik, en ik ben bang dat de zeep in mijn wasmachine blijft plakken waardoor het juist smerig wordt. In plaats daarvan vond ik een recept voor DIY waspoeder dat de maker ook echt a la Tel Sell vergeleken had met vloeibaar wasmiddel en veel beter werkte (heb er een blogje over). Ik gebruik dat nog voor witte was, maar met de soda is het geen optie voor gekleurde was. Voor de gekleurde was heb ik een tijdje wasnoten geprobeerd, maar daar werd niet alles helemaal fris van. Ik zoek nog verder…
    O ja, Marseillezeep is vaak met palmolie waarvoor regenwoud gekapt wordt en mensen en dieren van hun land verjaagd. Ik gebruik liever palmolievrije Aleppozeep, Werfzeep, Zeeplokaal e.d.

    Like

    1. Ja, dat van het plakkerige herken ik wel – maar dat ligt misschien ook aan de zeep. Goed dat je het zegt van de wasnoten. Dat blijkt bij meer mensen het geval te zijn.

      De Marseille die ik gebruik is overigens palmolievrij. Zit een label op, weet niet precies hoe het heet, maar heb er wel ‘ns over gelezen.

      Like

  5. Leuk dat je dit geprobeerd hebt en reviewed. Ik heb het nog nooit geprobeerd en ik denk ook niet dat ik me hier aan ga wagen, als snap ik het idee erachter heel goed. Ik gebruik nu vloeibare wasmiddel van de Lidl en doe daar ontzettend lang mee.

    Geliked door 1 persoon

  6. Ik gebruik een halve dosering gewoon wasmiddel en een handvol soda. Onze wasmachine (studentenhuis) gaat gauw stinken en soda werkt daar heel goed tegen. Ik heb nog geen kleurverlies opgemerkt in mijn was. En het is een stuk goedkoper nu ik veel langer met mijn wasmiddel doe. Ik weet nog niet wat ik ga doen als het wasmiddel op is. Misschien maak ik dan ook wasmiddel zoals dit. Wel leuk dat je je eigen geur kunt kiezen en ook hoe sterk de geur is.

    Like

  7. Ik gebruik het wasmiddel van Klok. Een NL bedrijf (incl productie), ecologisch, huidvriendelijk en niet zo duur.
    Voor de geur voeg ik een paar druppels lavendelolie toe in het wasverzachterbakje.

    Ps: toffe blog! Ik volg je nu een paar weken en je inspireert me 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.