Minimaliseren in de keuken: dit zijn mijn 7 pannen

Toen ik anderhalf jaar geleden in een particulier vakantiehuisje de lades opentrok, was de hoeveelheid potten en pannen verbazingwekkend. Ik denk dat er zeker 20 stuks aanwezig waren in het vier-persoonshuisje. Zoveel heb ik er absoluut niet, en ik denk ook niet dat je er zoveel nodig hebt.

Misschien ben je bezig met je uitzet, ga je binnenkort je keuken verbouwen of wil je gewoon af van die overvolle lades. Dan is dit artikel geschikt voor jou, maar laat me er wel één grote disclaimer bij zetten: de hoeveelheid pannen wordt uiteraard bepaald door jou: door de grootte van je gezin / huishouden, door je kookkunsten en de maaltijden die je regelmatig bereid.

Ik heb gemerkt dat ik met onderstaand lijstje de dagelijkse gerechten (alles van een eitje bij het ontbijt tot het gewone avondeten) prima kan maken met deze pannen. En toen ik afgelopen december voor 9 mensen vijf gangen (inclusief kinderopties) kookte, kwam ik óók uit met deze set.

Mijn pannen

1 en 2 – Kookpannen, maatje M en S

Ik heb twee kookpannen van een set die eerst drie pannen bevatte, maar waarvan de grootste ehmmm… een culinair avontuur van mijn vriend niet heeft overleefd 😉 Dat is geen ramp gebleken; we missen de grootste pan helemaal niet. Je kunt dus prima mij de kringloop zo’n incomplete set scoren als je maar voor 1, 2 of 3 mensen kookt.

3 – Braadpan

Ik schreef er al eerder over, deze gietijzeren braadpan is een multifunctionele topper. Die van mij is van BK (Bourgogne lijn, 28 cm) en ik denk dat ‘ie mij gaat overleven. Geweldig voor koken (grote porties zoals spaghetti), braden, stoven, roerbakken (rondom wordt de pan gelijkmatig warm) en eventueel frituren en in ons geval als soeppan, mosselpan, aspergepan, you name it. Hij kan ook in de oven, wat ‘m nog veelzijdiger maakt, bijvoorbeeld om brood in te bakken.

4 – Steelpannetje

Het kleinste pannetje in mijn kast is misschien nog wel het onmisbaarst. Nee, je kookt er geen pasta in en het is ook niet geweldig passend voor vlees braden, maar verder maak ik van alles in dit steelpannetje: gekookte melk, sauzen, kleine groenten of peulvruchten, warme ontbijtpap en je warmt er restjes of kleine blikjes soep snel in op. Daarnaast zet ik thee met mijn pannetje, bij gebrek aan een waterkoker.

5 en 6 – Koekenpannen

In totaal zijn hier twee stuks koekenpannen in huis, met name voor het bakken en braden, maar ook als hapjespan, wok, pannenkoekpan, gebakken eitjes-pan et cetera. De ene is 24 cm en de grotere 28 cm. Ik zou altijd gaan voor een hogere, opstaande rand, dat maakt de pan multi-inzetbaar. Die van 24 cm is overigens behoorlijk aan vervanging toe.

7 – Paellapan

Een beetje een vreemde eend in de bijt misschien, maar deze paellapan is absoluut een blijvertje. Die van mij komt echt uit Spanje en is daarmee ook een herinnering aan een toffe vakantie met één van mijn beste vrienden.

Naast dat je er heerlijk paella in kan maken, is hij ook geschikt voor (grote) pannenkoeken, flensjes, roerbakken, curry’s, zelfgemaakte tortilla’s, platbrood en kun je ‘m ook gebruiken op de barbecue of op de camping. Niet dat ik dat laatste doe hoor, kamperen is niet mijn ding. Maar het kan 😉

Aan de slag!

Tot zover het lijstje, in mijn keuken kan ik af met deze hoeveelheid en typen pannen. Nogmaals: als je je keukenlade wilt ontspullen, of juist bij elkaar wilt sparen voor je nieuwe huis, kijk dan naar wat jij nodig hebt voor dagelijks gebruik. Begin met een simpele set – bijvoorbeeld van de kringloop. Zet tijdelijk een aantal pannen op zolder om te kijken of je ook zonder ze kan (de 90-90 rule).

Zo leer je jezelf en je gewoonten het beste kennen en dus ook welke producten je nodig hebt om te leven – en vooral: welke niet! Wat is jouw favoriete pan in huis?

xAnja

***

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je op deze links klikt en iets koopt, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Omdat deze blog reclamevrij is, is dit een manier om de (hosting)kosten van de blog te betalen. Met je aankoop houd je deze blog dus in de lucht!

Anja

15 reacties op ‘Minimaliseren in de keuken: dit zijn mijn 7 pannen

  1. Niet alleen met pannen ben ik aan het minimaliseren ook met andere dingen die ik in de keuken gebruik door te kijken waar ik wat ik al heb voor meerdere doeleinden te gebruiken.. Zo gebruik ik mijn soepkommen ook als dessertschaaltjes en met een verjaardag voor snacks. Mijn mengkom gebruik ik ook als saladeschaal. Mijn drinkglazen kunnen ook gebruikt worden als theeglas of koffiemok, Mijn borden gebruik ik ook wel als serveerschaal voor hapjes. Net als mijn glazen ovenschalen. Op deze manier heb ik helemaal niet zoveel spullen nodig en dat is superhandig als je net als ik een kleine keuken met weinig bergruimte hebt. En in de paar jaar dat ik dit doe is gebleken dat ik meer dan voldoende spullen heb om mee te werken en echt niet voor alles aparte schaaltjes , glazen en dergelijke nodig heb.

    Like

  2. Veel bezoekers van vakantiehuisjes laten hun overtollige pannen achter, erg he? Inderdaad kun je je met een stuk of 7 pannen prima redden, vooropgesteld dat je niet te vaak voor meerdere mensen kookt. Leuk artikel.

    Like

  3. Ik heb er maar 3. Twee steelpannen, een grote en kleine en een steelpan. Moet ik er wel bij zeggen dat ik een stoomoven heb waar ik niet zonder kan.

    Like

  4. Leuk om te lezen en inderdaad een heel realistisch aantal. Ik kwam op 9. Daar zitten nog een ‘dubbeling’ in door een lichte en een gietijzeren wok. Als de lichte verslijt, zullen we hem niet vervangen, maar de zware is nu even niet ideaal om verschillende redenen. Mijn favoriete pannen zijn de grillpan en de snelkookpan, die dubbelt als grote pan voor soep e.d.

    Like

  5. Ik heb:
    – hapjespan met deksel
    – enorme soeppan
    – steelpan met deksel
    – 3 kookpannen, waarvan een kleine en twee middelgrote
    – een klein koekenpannetje
    Het kleine kookpannetje gebruik ik eigenlijk nooit, maar het staat niet in de weg en het is wel een heel goede pan (een BK pan met afgietsysteem), dus ik wil het niet wegdoen. Ik heb eigenlijk best wel een hoop dingen dubbel, want de dingen die ik in de hapjespan maak, kunnen over het algemeen ook in de middelgrote kookpan (een van die twee is relatief breed) en de dingen die ik in de steelpan doe, kunnen ook in de kleine kookpan. Dan zou ik uit kunnen met:
    – soeppan
    – 3 kookpannen
    – kleine koekenpan
    Ik heb toen ik in het buitenland woonde een tijd gedaan met 3 kookpannen en een koekenpan en dat ging inderdaad prima. Wellicht vervang ik mijn hapjespan niet als die overlijdt — de anti-aanbaklaag heeft het al zo goed als opgegeven inmiddels.

    Like

  6. Ik heb 3 kookpannen in diverse maten, 1 steelpannetje, 1 koekenpan en een 1 diepe koekenpan, die tevens als hapjespan functioneert. Het steelpannetje heb ik net (tweedehands) nieuw; ik moet nog ‘ontdekken’ wat ik er, naast kaassaus, mee kan maken. De kaasaus brandt altijd gruwelijk aan in mijn kookpannen.
    Ik zou graag nog een braadpan willen, maar ik stel de aanschaf al jaren uit; ik vraag me vaak af of ik die wel echt nodig heb.
    Ik heb t idee dat ik de spullen die ik in mijn keuken heb staan allemaal wel gebruik met volle tevredenheid. 🙂

    Like

    1. Dat is soms aanpoten en soms een afwasje tussendoor. En iets lenen voor een avondje kan ook. Maar deze kerst redde ik het met 7 gangen (incl aparte kindermenus) met deze pannen en mijn oven 😊

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.