De geboorte van onze zoon, 7 maanden geleden, heeft mij weer laten nadenken over opvoeden. De Montessori-methode spreekt me erg aan. Ik schreef er al eerder over in het blogartikel ‘Montessori speelgoed voor baby’s van 0-6 maanden‘: het past qua opvoedstijl heel goed bij minimalistisch leven. En omdat voorlezen heel belangrijk is, wilde ik weten hoe om te gaan met boeken “op z’n Montessorisch” – en dan nu vooral voor een baby.
Nee, lezen kan de kleine nog niet, maar voorlezen en plaatjes kijken kan natuurlijk wel. Daar is ons zoontje overigens dol op, momenteel (bijna 8 maanden) zijn de voelboekjes en flapjesboekjes erg populair. Maar zijn die ook “Montessori-proof”?
Voor Montessori speelgoed zijn er handige tips online te vinden, voor boeken vond ik dat wat lastiger. Maar als je goed kijkt naar de uitgangspunten van Maria Montessori’s leer, dan kun je die ook goed toepassen op leesvoer:
De boeken:
- zijn bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen (karton, hout, katoen)
- zijn veilig om in je mond te stoppen
- prikkelen de creativiteit/nadenken of
- stimuleren sensorische activiteit (voelen, bijten, zingen, open maken)
- zijn idealiter realistisch: liever een huisdier dan een fantasiepoppetje
- past bij de nieuwsgierigheid en behoefte van het ontwikkelingsniveau van het kind.
En less = more geldt ook hier: liever een kleine stapel ‘geschikte’ boeken die je af en toe wisselt (bibliotheek for the win!) dan een enorme, onoverzichtelijke berg.
Wat is een goed babyboek?
Zo zijn plaatjesboeken met weinig woorden een goed idee voor hele kleintjes. Voelboekjes, zachte boekjes, boekjes met flapjes of geurboekjes (realistisch, geen parfum) zijn ook een goede optie. Het is daarbij van belang dat de boeken realistisch zijn en gaan over ‘echte’ situaties en dingen die de baby in het dagelijks leven ook ziet, zoals tandenpoetsen, een poes buiten, een bezoek aan oma.
Een goed boek past bij de ontwikkeling van het kind. Kijken naar wat je baby leuk vindt is dus enorm belangrijk.
Een andere mogelijkheid zijn gedichtenbundels met grote platen. Hoewel je kindje rijm nog niet kan horen, hoort het kleintje wel de cadans en rijm-golf in je stem. Hetzelfde geldt voor boeken met liedjes. In alle gevallen geldt dat je bij Montessori je kindje laat leiden. Hét goede babyboek bestaat dus niet, want je kindje gaat door verschillende fases met wisselende interesses. Goed kijken naar wat je baby aanspreekt is dus het allerbelangrijkste.
Montessori babyboeken
Dan vraag je je natuurlijk af: over wat voor titels hebben we het dan? Welke boeken zijn te leen / te koop voor die de uitgangspunten van Montessori bevatten? Ik heb een lijstje met tips (niet op speciale volgorde) voor baby’s tot ongeveer 1 jaar:
- Schuifboekje Het kinderdagverblijf – Nathalie Choux
- Voelboekje BOE met 7 boerderijdieren – Matthew van Fleet
- Flapjesboekje Mijn eerste 100 woorden – Roger Priddy
- Interactief prentenboek Kleuren – Hervé Tuillet (heel tof!)
- Stoffen boekje Rupsje Nooitgenoeg (met bijthoekje) – Eric Carle
- Voelboekje Huisdieren – Dawn Sirett (vriendelijk geprijsd)
- Voel- en luikjesboekje Zo voelt het op de boerderij – Xavier Deneux (ook leuk voor 1+ jaar)
- Luikjesboekje Kiekeboe – Giuliano Ferri
- Badboekje Nijntje speelt met water – Dick Bruna (is wel plastic)
- Liedjesboekje Daar buiten loopt een schaap – Mies van Hout
Dat is mijn lijstje. Ik ben altijd benieuwd naar jouw suggesties en welke boeken het voor jouw kleintje goed doen (deden), dus reageer gerust in de comments hieronder!
Ps. Een toffe tip die ik via-via kreeg: lees niet alleen rechtop met je kindje op schoot, maar ga ook eens op je zij of buik liggen met je baby en “lees” zo het boek (zie foto bovenaan).
Ps. 2 Waarom minder speelgoed en boeken beter is voor kinderen lees je hier.
Goede boekentip voor jezelf is wellicht de biografie van Maria Montessori, het kind is de meester. Gaf mij weer heel nieuwe handvaten ook voor omgang met dochter .
LikeLike
Dank je voor de tip, Yolanda!
LikeLike
Bedankt, vraagje, is Nijntje in lijn met Montessori?
LikeLike
Oeh, dat vind ik een lastige. Een konijntje is wel realistisch. Maar hoe realistisch is een konijntje dat naar het museum of het strand gaat? Hier lezen we Nijntje-boeken wel omdat ze op rijm zijn en mooie grote kleurenvlakken bevatten. Maar als de kleine wat meer gaat begrijpen, dan kies ik liever voor een wat realistischer boek, zoals van een kindje dat uit logeren gaat of naar het strand gaat, zoiets. Iets wat hij ook echt zelf zou kunnen meemaken.
LikeLike